Covid-19: Διευκρινίσεις για την τρίτη δόση εμβολίου – Αυτόφωρη διαδικασία για fake news στο διαδίκτυο (video)

Με πλήρως εμβολιασμένο το 57,7% του πληθυσμού, ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς. Διευκρινίσεις όσον αφορά στην τρίτη δόση, αλλά και για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης δόθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Επιπλέον, όσοι διακινούν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με την πανδημία – θα αντιμετωπίζουν την αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης θα είναι σχεδόν realtime, με τους ερευνητές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να σαρώνουν το ίντερνετ.

Με εμβόλιο Pfizer, ανεξαρτήτως αν προηγουμένως είχαν κάνει Pfizer, Moderna ή AZ θα εμβολιαστούν όσοι δικαιούνται να κάνουν τρίτη δόση, δηλαδή όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, για τους οποίους η πλατφόρμα ανοίγει την Πέμπτη.

“‘Όσοι νόσησαν από κορονοϊό και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν ξανά” επεσήμανε νωρίτερα σήμερα 27/9 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί πλήρως το 57,7% του γενικού πληθυσμού. Ενώ 10 περιοχές παρουσιάζουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Πρόκειται για τις Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς, Ευρυτανία.
«Υπάρχει ειδικό σχέδιο για στοχευμένες δράσεις στις περιφέρειες αυτές έτσι ώστε να αυξηθούν οι κάτοικοι που επιλέγουν να εμβολιαστούν», τόνισε κατά την ενημέρωση ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μέσα στον επόμενο χρόνο εκτίμησε ότι θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ο κορονοϊός θα εξελιχθεί σε εποχικό ιό.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ετήσιος εμβολιασμός» εκτίμησε.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2130 κρούσματα, 323 διασωληνωμένους και 47 θανάτους από επιπλοκές της Covid-19.

“Το άνοιγμα των σχολείων όχι μόνο δεν επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα αλλά τα κρούσματα στις μαθητικές ηλικίες μειώθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο”, επεσήμανε η Νίκη Κεραμέως.

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα μελέτης με ελληνική υπογραφή για το φάρμακο που απευθύνεται σε ασθενείς με πνευμονία λόγω Covid 19. Το φάρμακο που αρχικά έχει ένδειξη για ρευματοειδή αρθρίτιδα αναμένεται να πάρει έγκριση σύντομα από τον ΕΜΑ για τη χορήγηση σε ασθενείς με κορονοϊό.

«Μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο διασωλήνωσης και κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου», επισημαίνει ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ

Στη μελέτη συμμετείχαν 29 κέντρα από την Ελλάδα και 8 από την Ιταλία .

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Σοφία Πατραμάνηφ, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος