CNN: Γιατί καλύπτει πέπλο σιωπής την τριπλή κατάρριψη ιπτάμενων αντικειμένων στη Β. Αμερική

Ένα βαθύτερο μυστήριο εθνικής ασφάλειας απειλεί με πολιτική καταιγίδα, αφού αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν τρεις συνεχόμενες ημέρες ένα τρίο αγνώστου ταυτότητας εναέρια αντικείμενα ψηλά πάνω από τη βορειοαμερικανική ήπειρο

Οι καταρρίψεις άγνωστων σκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο της Β. Αμερικής ήρθε μια εβδομάδα μετά τον δημόσιο εντοπισμό και την τελική κατάρριψη ενός κινεζικού αερόστατου που ήταν ύποπτο για παρακολούθηση. Τώρα, οι λιγοστές λεπτομέρειες που διαρρέουν από το Πεντάγωνο και το Καπιτώλιο κάνουν ένα ήδη εξαιρετικά ασυνήθιστο διεθνές επεισόδιο, ακόμη πιο παράξενο και συγκεχυμένο.

Κανείς, ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Πεντάγωνο ούτε η κυβέρνηση του Καναδά, του οποίου ο εναέριος χώρος έχει επίσης παραβιαστεί, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να πει τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά τα τελευταία ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν. Αυτό προκαλεί ερωτήματα για τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια και τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, καθώς και για την πιθανή ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας. Και δημιουργεί ένα κενό πληροφοριών που οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποιούν και πάλι για να αμφισβητήσουν την ηγεσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια τεταμένη παγκόσμια κατάσταση, με τις ήδη δύσκολες σχέσεις με την ανερχόμενη υπερδύναμη Κίνα να γίνονται όλο και πιο εχθρικές και με τις ΗΠΑ να ηγούνται της Δύσης σε έναν ουσιαστικό πόλεμο μέσω αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου, 10 ημέρες, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από τρέλα», δήλωσε την Κυριακή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Jon Tester από τη Μοντάνα στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, λίγες ώρες πριν από την κατάρριψη ενός εναέριου αντικειμένου πάνω από τη λίμνη Χιούρον.

«Ο στρατός πρέπει να έχει ένα σχέδιο όχι μόνο για να καθορίσει τι υπάρχει εκεί έξω, αλλά (για να) καθορίσει τους κινδύνους που το συνοδεύουν», δήλωσε ο Τέστερ. Με τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής σε αυξημένο συναγερμό, τα αμερικανικά μαχητικά έχουν πλέον καταρρίψει τρία αντικείμενα από τον ουρανό από την Παρασκευή, μετά και την κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου:

Στο τελευταίο συμβάν, ένα αντικείμενο μεγάλου ύψους καταρρίφθηκε το απόγευμα της Κυριακής από ένα F-16 πάνω από τη λίμνη Χιούρον, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Μίσιγκαν και του Οντάριο. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι το αντικείμενο δεν αξιολογήθηκε ως στρατιωτική απειλή, αλλά αποτελούσε κίνδυνο για την πτήση. Ωστόσο, συνέδεσε το σκάφος με ένα σήμα ραντάρ που είχε ληφθεί νωρίτερα πάνω από τη Μοντάνα, όπου βρίσκονται σιλό διηπειρωτικών πυραύλων των ΗΠΑ και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες.

Το Σάββατο, ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-22 που επιχειρούσε κατόπιν κοινών εντολών του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό και του Μπάιντεν εκτόξευσε πύραυλο που κατέρριψε ένα αντικείμενο που πετούσε στα 40.000 πόδια πάνω από το κεντρικό Γιούκον, στο μακρινό βορρά του Καναδά. Η υπουργός Άμυνας του Καναδά Ανίτα Ανάντ περιέγραψε ένα «κυλινδρικό αντικείμενο» μικρότερο από το κινεζικό αερόστατο.

Την Παρασκευή, ένα F-22 κατέρριψε ένα άλλο άγνωστο σκάφος πάνω από τον εναέριο χώρο της Αλάσκας. Οι Αμερικανοί πιλότοι κατάφεραν να προσεγγίσουν το αντικείμενο πριν αυτό καταρριφθεί και ανέφεραν ότι δεν φαίνεται να μετέφερε εξοπλισμό παρακολούθησης.

Νέα ερωτήματα που προκύπτουν από τα τελευταία περιστατικά

Ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου του περασμένου αιώνα, όταν τα αμερικανικά αεροσκάφη συχνά απομάκρυναν σοβιετικά αεροσκάφη που δοκίμαζαν τις άμυνες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, οι πιλότοι δεν εστάλησαν για να καταρρίψουν άγνωστα αντικείμενα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο διοικητής της NORAD, στρατηγός Γκλέν ΒανΧέρκ, δήλωσε ότι τα πρόσφατα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν ήταν πιθανότατα η πρώτη «ενεργητική δράση» που έλαβε η NORAD ή η Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ εναντίον ενός εναέριου αντικειμένου πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Έτσι, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προκαλούν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας και πολιτικής που εκτείνονται πολύ πέρα από τη συχνά στενή πολιτική μάχη στην Ουάσιγκτον. Το πολιτικό παιχνίδι ευθυνών εντείνεται. Στην εκπομπή του CNN “State of the Union”, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Τάρνερ από το Οχάιο, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνέδεσε τις εισβολές στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ με τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών ότι ο Μπάιντεν αποτυγχάνει να προστατεύσει τα νότια σύνορα και παραπονέθηκε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι δεν ενημερώνουν αρκετά το Κογκρέσο. Επίσης, υιοθέτησε μια καινοφανή κριτική του Μπάιντεν, δεδομένων των ισχυρισμών ότι ο πρόεδρος δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα στο παρελθόν.

«Φαίνονται κάπως σκανδαλοθηρικοί, αν και αυτό είναι σίγουρα προτιμότερο από το ανεκτικό περιβάλλον που έδειξαν όταν το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο ερχόταν πάνω από ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες τοποθεσίες μας», δήλωσε ο Τέρνερ στον Τζέικ Τάπερ.

«Νομίζω ότι ένα πράγμα που δείχνει αυτό είναι σίγουρα η πλάνη του επιχειρήματος της κυβέρνησης Μπάιντεν που έλεγε ότι το ύψος του κινεζικού αερόστατου τους έκανε να μην ανησυχούν, διότι σίγουρα, όπως γνωρίζουμε, ό,τι ανεβαίνει ψηλά μπορεί να κατέβει και κάτω».

Η Κίνα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι πετούν «παράνομα» αερόστατα μεγάλου ύψους στον εναέριο χώρο της περισσότερες από 10 φορές από τον Ιανουάριο του 2022. Ο Λευκός Οίκος απάντησε στους ισχυρισμούς αυτούς λέγοντας ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ο Καναδός υποστράτηγος ε.α. Σκοτ Κλάνσι, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων της NORAD και πρώην αναπληρωτής διοικητής της περιοχής NORAD στην Αλάσκα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πιστεύει ότι η Κίνα βρίσκεται πίσω από τα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι μια «συμβολή μιας διακριτής δραστηριότητας των αντιπάλων μας για τη δοκιμή των συστημάτων».

«Μου φαίνεται ως ο τύπος που είχε εντολή να διεξάγει επιχειρήσεις για την υπεράσπιση της Βόρειας Αμερικής, θα ήμουν πολύ καχύποπτος”, δήλωσε ο Κλάνσι στην εκπομπή “CNN This Morning”. “Και θα ήμουν σε υψηλή επιφυλακή για να βεβαιωθώ ότι όλοι οι αντίπαλοί μας αντιμετωπίζονται”.

Κανένα σχόλιο από τον Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στις νέες εισβολές σε μια επίσημη εκδήλωση με κυβερνήτες πολιτειών το Σάββατο, δεν έχει ακόμη μιλήσει προσωπικά σε Αμερικανούς για το τρίο των περιστατικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όμως, ένας ανώτερος αξιωματούχος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τις καταρρίψεις το βράδυ της Κυριακής.

«Επειδή δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εκτιμήσουμε οριστικά τι είναι αυτά τα πρόσφατα αντικείμενα, ενεργήσαμε από περίσσεια προσοχής για να προστατεύσουμε την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας», δήλωσε η Μελίσα Ντάλτον, βοηθός υπουργός Άμυνας για την εσωτερική άμυνα και τις ημισφαιρικές υποθέσεις.

«Το κατασκοπευτικό αερόστατο από την Κίνα ήταν φυσικά διαφορετικό στο ότι γνωρίζαμε ακριβώς τι ήταν. Αυτά τα πιο πρόσφατα αντικείμενα δεν συνιστούν κινουμένη στρατιωτική απειλή, αλλά η διαδρομή τους κοντά σε ευαίσθητες (αμυντικές) τοποθεσίες και το ύψος που πετούσαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία και συνεπώς προκαλούσαν ανησυχίες», πρόσθεσε η Ντάλτον.

Η έλλειψη εξειδίκευσης είναι απίθανο να καταστείλει τις εικασίες ή τους κομματικούς ελιγμούς στην Ουάσινγκτον. Στην αρχή ενός νέου προεδρικού εκλογικού κύκλου και σε μια πολωμένη πολιτική εποχή, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγεθύνουν τις θεωρίες συνωμοσίας, αυτή η περίεργη σειρά περιστατικών αυξάνει τη νέα πίεση στον Μπάιντεν μετά τις αλληλοκατηγορίες μετά την απόφασή του να περιμένει μέχρι το κινεζικό αερόστατο να διασχίσει τη χώρα πριν το καταρρίψει πάνω από το νερό.

Νέες εικασίες και επικρίσεις θα μπορούσαν να είναι πρόωρες καθώς οι αξιωματούχοι εργάζονται για να κατανοήσουν πλήρως την αλληλουχία των γεγονότων και περισσότερα για τα αντικείμενα. Η Νατάσσα Μπερτράν του CNN ανέφερε την Κυριακή ότι η NORAD είχε πρόσφατα αναπροσαρμόσει τα φίλτρα που χρησιμοποιεί για να κοσκινίζει τα δεδομένα, τα οποία προηγουμένως επικεντρώνονταν στον εντοπισμό γρήγορα κινούμενων αντικειμένων κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος. Τα φίλτρα έγκαιρης προειδοποίησης είχαν προηγουμένως ρυθμιστεί έτσι ώστε να αποφεύγεται η λήψη άλλων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών και των αερόστατων καιρού, ανέφερε πηγή ενημερωμένη επί του θέματος.

Η αναλύτρια ασφαλείας του CNN Τζουλιέτ Καγιέμ δήλωσε ότι αυτό το άνοιγμα του «ανοίγματος» σημαίνει ότι εντοπίζονται περισσότερα αντικείμενα.

«Λαμβάνουν πολλά θετικά αποτελέσματα που δεν έπαιρναν πριν. Τα περισσότερα από αυτά θα είναι αεροπλάνα, ό,τι κι αν είναι αυτά», δήλωσε η Καγιέμ, πρώην βοηθός γραμματέα στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Αυτό που δεν μπορούμε να απαντήσουμε τώρα είναι, αυτό το μεγαλύτερο άνοιγμα συλλαμβάνει πολλά πράγματα που ουσιαστικά έχουν συγχωρεθεί, γύρω στον ουρανό, επειδή δεν αποτελούσαν απειλή, ή είναι μέρος κάτι οργανωμένου για οποιαδήποτε επιτήρηση;»

Ένα ακόμη πρόβλημα επικοινωνίας;

Είναι πιθανό ότι σε μια μοναδική, γρήγορα εξελισσόμενη κατάσταση, η κυβέρνηση μπορεί να μην γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα λέει. Ωστόσο, η αποσπασματική εμφάνιση λεπτομερειών αυξάνει τη σύγχυση. Σε θέματα όπως το κινεζικό αερόστατο και η ανακάλυψη απόρρητων εγγράφων του αντιπροέδρου στο σπίτι και το γραφείο του Μπάιντεν, η κυβέρνηση έχει μερικές φορές αγωνιστεί να ελέγξει την αφήγηση των μέσων ενημέρωσης σε βάρος της δικής της πολιτικής.

Υπήρξε περισσότερη σύγχυση την Κυριακή. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ένας Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης, δήλωσε στην εκπομπή “This Week” του ABC ότι τα δύο αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και το Γιούκον ήταν μπαλόνια αλλά μικρότερα από τον αρχικό κινεζικό εισβολέα, αφού είπε ότι είχε ενημερωθεί νωρίτερα από τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ωστόσο, διευκρίνισε αργότερα ότι τα δύο αυτά αντικείμενα «δεν έμοιαζαν πολύ με το μπαλόνι της Κίνας» που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες ενδέχεται να λαμβάνουν πληροφορίες από τις στρατιωτικές και τοπικές αρχές που είναι ελλιπείς, με κίνδυνο να δημιουργηθεί περαιτέρω σύγχυση ή να πολιτικοποιηθεί το τι συμβαίνει.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ματ Ρόζεντεϊλ από τη Μοντάνα φάνηκε να κάνει μια άμεση σύνδεση την Κυριακή στην εκπομπή “CNN Newsroom” μεταξύ του κινεζικού αερόστατου και των τελευταίων αντικειμένων, ακόμη και αν δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ότι συνδέονται.

«Δεν μου δίνει και πολύ ασφαλή συναισθήματα γνωρίζοντας ότι αυτές οι συσκευές είναι μικρότερες», είπε. «Ανησυχώ πολύ για τα αθροιστικά δεδομένα που συλλέγονται. Χρειάζομαι κάποιες απαντήσεις και ο αμερικανικός λαός χρειάζεται απαντήσεις».

Τέτοιες εικασίες μπορεί να είναι πρόωρες. Όμως, η έντονη πολιτική συζήτηση για το αερόστατο έχει σαφώς αλλάξει το όριο ανοχής του Μπάιντεν για τα άγνωστα εναέρια αντικείμενα.

Είναι τώρα μια περίπτωση του «πρώτα πυροβολήστε, μετά ερευνήστε».

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος