Χρ. Ζερεφός στο Πρώτο:  Δεν υπάρχει αμέλεια στην φωτιά είτε καις χόρτα ή πετάς τσιγάρο (audio)

«Θα έλεγα στους κυβερνώντες ότι ο ποινικός κώδικας πρέπει πάραυτα να αυστηροποιηθεί και να μην υπάρχει η λέξη αμέλεια, γιατί ξέρει κανείς ότι υπάρχει μακρά περίοδος ξηρασίας και όταν φυσάνε άνεμοι, η πιο μικρή σπίθα θα γίνει φωτιά. Αν κάποιος δεν το ξέρει, θα πρέπει να πάει να συνετιστεί στην φυλακή για να το καταλάβει», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρήστος Ζερεφός.

Όπως εξήγησε, είχαμε συνεχείς μέρες με ανομβρία και ζέστη και πάμε για τρίτο καύσωνα, επομένως η καύσιμη ύλη προετοιμάστηκε και με τα πρώτα μελτέμια, ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι αυξημένος. «Επειδή δεν είναι αυστηρές οι ποινές όλοι αδιαφορούν και θεωρούν ότι η σπίθα που ανάβει δεν θα μεταδοθεί. Όχι, η σπίθα θα μεταδοθεί, γιατί υπάρχει καύσιμη ύλη και όταν υπάρχει αέρας, αυτός που κάνει καύση ξερών χόρτων, κλαδιών, κάνει εκ προμελέτης έγκλημα γιατί μπορεί να υπάρχουν και ανθρώπινα θύματα, εκτός της οικολογικής καταστροφής που δημιουργείται. Υπάρχει κακούργημα».

«Εκτός από τους εγκληματίες που σκοτώνουν ανθρώπους, έχουμε και εγκληματίες που σκοτώνουν τα δάση και τους ανθρώπους μαζί. Ένα δάσος με ανθρώπους που τους σκοτώνουν, δεν είναι κακούργημα; Δεν είναι χειρότερο από έναν κακούργο που πάει και πυροβολεί έναν; Για εμένα είναι χειρότερο», υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός.

Η πυρίκαυστη περίοδος θα πρέπει να επεκταθεί, σημείωσε, τέλος ο καθηγητής. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει μια παρατεταμένη ξηρή περίοδος όπως συμβαίνει στο μεσογειακό οικοσύστημα το καλοκαίρι, θα πρέπει κάθε δραστηριότητα που δημιουργεί σπίθα, να σταματά. «Δεν συζητώ για τα τσιγάρα, εκεί είναι προφανές, ότι όταν το πετάς σε ξερά χόρτα θα γίνει πυρκαγιά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος