Χρ. Ζερεφός για την 26η Διάσκεψη στο Πρώτο: “Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γράψετε ιστορία” ήταν το πιο συνταρακτικό μήνυμα (audio)

Η απούσα από την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ, βασίλισσα της Αγγλίας, έβγαλε ένα διάγγελμα που απευθυνόταν προς όλους τους ηγέτες του πλανήτη και όσους ακόμα παρευρίσκονταν εκεί, λέγοντας ότι «είναι μια μοναδική ευκαιρία για να γράψετε ιστορία». «Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό μήνυμα, ήταν το πιο συνταρακτικό στην όλη διαδικασία» είπε ο γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου. Μάλιστα πρόσθεσε χαρακτηριστικά «δεν ξέρω τι μαγικά μπορούν να γίνουν ώστε να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη. Το 2030, θα κυνηγάμε πάλι την ουρά μας για να δούμε τι θα κάνουμε να κατεβάσουμε την θερμοκρασία κάτω από τους 2 βαθμούς που θα έχει φτάσει».

Οι ηγέτες του πλανήτη φαίνεται να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει ή να μην θέλουν να καταλάβουν, παρότι μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του παγκόσμιου μετεωρολογικού μηχανισμού έκανε την βαρυσήμαντη δήλωση ότι τα τελευταία 7 χρόνια ήταν τα θερμότερα στον πλανήτη από τότε που είχαμε διαθέσιμες μετρήσεις, ανέφερε ο κ. Ζερεφός. «Το πρόβλημα λοιπόν, είναι επείγον και ό,τι αποφασίζεται πρέπει να είναι με καταληκτικές χρονολογίες και πιο κοντά», είπε, την ώρα που οι αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή την κρίσιμη ώρα απέχουν κατά πολύ από την επίτευξη του στόχου, να μην ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τον 1,5 βαθμό κελσίου, το όριο που έχει μπει για το 2030. Μάλιστα είμαστε ήδη κοντά σε αυτό το όριο, επομένως ο στόχος είναι ανέφικτος σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό.

«Η πρώτη απόφαση που είπαν ότι θα ληφθεί είναι να σταματήσει η αποψίλωση των δασών, αλλά δυστυχώς έβαλαν το 2030 σαν όριο, δηλαδή μέχρι τότε μπορούμε να αποψιλώνουμε, που είναι μεγάλο λάθος.  Στο θέμα των δασών θα έπρεπε από αυτή την στιγμή να απαγορευτεί η υλοτομία μέχρι νεωτέρας» υπογράμμισε.

Πάντως ο κ. Ζερεφός παραμένει αισιόδοξος, εκτιμώντας πως αν συμβεί κάποιο πολύ σημαντικό παγκόσμιο καταστρεπτικό γεγονός, «τότε όλοι θα σπεύσουν και να υπογράψουν τα πάντα και να υποταχθούν στην φύση, όπως έγινε με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που υπογράφηκε από όλους και σώθηκε το όζον. Κάτι τέτοιο θα γίνει και πάλι με την κλιματική αλλαγή και θα είναι αποτέλεσμα του φόβου απέναντι σε μια μαινόμενη φύση».

Αντικρούοντας απόψεις, που λένε πως οι περιβαλλοντικές πολιτικές κοστίζουν πολύ, ο κ. Ζερεφός, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ακριβή πολιτική για το περιβάλλον γιατί το περιβάλλον είμαστε εμείς. Υπάρχει θέμα κακών επιλογών, γιατί κολλήσαμε στα ορυκτά καύσιμα, που ήταν λάθος εξαρχής. Έχει τόσα στοιχεία η φύση, τόσες δυνάμεις, που στέλνουν ενέργεια, ο ήλιος, οι άνεμοι».

«Εμένα μου άρεσε η ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία, η βόρεια Αφρική που έχει πολύ ήλιο, θα μπορούσε να μας προμηθεύει ηλεκτρισμό. Υπήρχε ένα παλιό σχέδιο της Γερμανίας για την βόρεια Αφρική το οποίο δεν προχώρησε και τώρα είναι ευκαιρία να προχωρήσει και αν η Ελλάδα παίξει τον ρόλο του κόμβου όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, νομίζω θα ήταν μια κίνηση διδακτική και για άλλες περιοχές του πλανήτη που είναι στο κόκκινο, εκτός από την Μεσόγειο. Το σοβαρό είναι αν θα συμμετάσχουν ενεργά η Κίνα και η Ρωσία», είπε καταλήγοντας ο κ. Ζερεφός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος