Χρ. Βερναρδάκης στο Πρώτο: Και δεύτερο κόμμα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση (audio)

«Θεωρητικά, δεν αποκλείει κάποιος με την απλή αναλογική, να προκύπτει αν το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και πάρει την εντολή το δεύτερο κόμμα και ας υποθέσουμε ότι είναι η ΝΔ (σ.σ. πρώτο κόμμα) με ελάχιστη διαφορά σε αυτό το σενάριο, ενδεχομένως να μπορεί να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Εμείς θέλουμε κυβέρνηση και με την απλή αναλογική και θέλουμε μια κυβέρνηση προφανώς προοδευτική» συμπλήρωσε ο κ. Βερναρδάκης, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να προκύπτει μαθηματικά μια βιώσιμη κυβέρνηση. «Αλλά νομίζω ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμμή μιας προοδευτικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως για λόγους άρνησης, νομίζω ότι εντάξει, τότε θα εφαρμοστεί η κοινοβουλευτική διέξοδος των επόμενων εκλογών» προσέθεσε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και ως δεύτερο κόμμα στην πρώτη εκλογική μάχη, ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε πως «από την πρώτη κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ένα ζήτημα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, προφανώς στη βάση κάποιου δεσμευτικού προγράμματος έστω και συγκεκριμένων σημείων. Εκεί, κατά τη γνώμη μου, θα τοποθετηθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και προφανώς και οι δυνάμεις της Αριστεράς, νομίζω ότι είναι τόσο απλό». «Είτε είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ή εν πάση περιπτώσει, αν μαθηματικά, εντάξει, είναι λίγο δύσκολο βέβαια με την απλή αναλογική, αλλά πιθανότατα να προκύπτει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία προοδευτικών κομμάτων. Μπορεί να ισοψηφούν τα δύο κόμματα, μπορεί να είναι πάρα πολύ κοντά. Θα δούμε και τις κατανομές των εδρών» ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης.

Όσο αφορά στις δημοσκοπικές μετρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, δεν είναι περίεργο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απογειωθεί δημοσκοπικά παρά τα πολλά ανοιχτά ζητήματα, απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Και ούτε νομίζω ότι θα απογειωθεί ακόμα και πρώτο κόμμα» προσέθεσε και το απέδωσε στο ότι, κατά τη γνώμη του, «πολλά πράγματα καταρχήν θα κριθούν στην προεκλογική περίοδο, διότι πια είναι τέτοια η δομή και η ουσία των εκλογών». «Νομίζω δηλαδή ότι ανεξαρτήτως του τι βλέπουμε σήμερα, εκεί που θα αναπτυχθούν πια οι δυναμικές των κομμάτων, θα είναι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» συμπλήρωσε ο κ. Βερναρδάκης, εκτιμώντας πως δεν θα φανούν ως δυναμικές ρεύματος αυτή τη στιγμή, 2-3 μήνες πριν τις εκλογές. «Υπάρχει ένας γενικευμένος σκεπτικισμός από την πλευρά της κοινωνίας, ένας πολύ μεγάλος ατομικισμός και δεν είναι εύκολο πια να δημιουργούνται πολιτικά ρεύματα, τα οποία είναι ευθέως διακριτά. Επομένως θα έχουμε μια βουβή υπόκωφη ψήφο. Αυτό θα είναι και το στοίχημα της επιτυχίας ή μη των δημοσκοπήσεων, οι οποίες βλέπουμε εδώ και 3-4 χρόνια να δίνουν πολύ μεγάλες διαφορές αλλά βλέπουμε όμως τώρα ότι σταδιακά αυτές οι διαφορές μειώνονται πάρα πολύ. Νομίζω λοιπόν ότι το μεγάλο στοίχημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκεί όπου τα διλήμματα θα αρχίσουν να γίνονται πιο συγκεκριμένα» επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ανέφερε ο πρώην υπουργός, «είναι αν θέλουμε μια ριζική αναδιάταξη του κοινωνικού κράτους μετά από μια παρατεταμένη κατά τη γνώμη μας καταστροφή του λαϊκού εισοδήματος που έχει συμβεί αυτά τα 3-4 χρόνια και βεβαίως ταυτόχρονα μια επανίδρυση κατά κάποιο τρόπο των δημοκρατικών θεσμών, διότι μια άλλη μεγάλη διάσταση της εποχής μας και της συγκυρίας στην Ελλάδα, είναι η κρίση της Δημοκρατίας». «Αυτά τα δύο πράγματα λοιπόν, κοινωνικό κράτος και ανασύσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος με τα θεσμικά του αντίβαρα και με όλη τη διαφάνεια που πρέπει να έχει, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Βερναρδάκης προχώρησε στην εξής τοποθέτηση. «Υπήρξε καταρχήν για πρώτη φορά, μια πολιτική η οποία έπρεπε να εφαρμόσει τον νόμο. Ποιος ήταν ο νόμος, ότι τα κανάλια ήταν μη αδειοδοτημένα για μια εικοσιπενταετία και τα οποία δεν πλήρωναν αυτά που έπρεπε να πληρώσουν. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε μια διαδικασία με διαφάνεια όπου συμμετείχαν όλοι, την αποδέχτηκαν και νομίζω ότι αυτό λένε πλέον και στο Ειδικό Δικαστήριο». Στην επισήμανση του δημοσιογράφου, σε σχέση το γραπτό μήνυμα που κατέθεσε η πλευρά του κ. Καλογρίτσα, ο κ. Βερναρδάκης, απάντησε «προφανώς, ενδεχομένως ο κοινωνικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και πως μπορεί να αρθρωθεί». Ερωτηθείς αν υπήρξαν λάθη στο κομμάτι αυτό, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε πως «προφανώς υπήρξαν λάθη» και ότι το κόμμα «θα έπρεπε να προχωρήσει ίσως πιο συστηματικά σε θεσμικά αντίβαρα του κοινωνικού ελέγχου και δημοκρατικού ελέγχου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή υπήρχαν διάφορες ιδέες οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν, παραδείγματος χάρη σε σχέση με την ΕΡΤ για τα εποπτικά συμβούλια της κοινωνίας».

Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Βερναρδάκης εξέφρασε την άποψη ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΕΘΑ, «από την στιγμή που είναι επισήμως ομολογημένο ότι παρακολουθείτο» θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος