Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομια ανακάμπτει – Πέντε δράσεις οικονομικής στήριξης

Σε δράσεις οικονομικής στήριξης και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εστίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε περιόδους κρίσεων απαιτείται ενότητα και υπευθυνότητα σύνεση και νηφαλιότητα δυστυχώς ο κύριος Τσίπρας επέλεξε τον ολιστικό δρόμο της ακρότητας και του ανεύθυνου λαϊκισμού».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει ρεαλιστικά και υπεύθυνα πατάει στον πραγματικό κόσμο.  Η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί μία άγονη αντιπαράθεση χωρίς επιχειρήματα και χωρίς να προσφέρει επί της ουσίας στον πολιτικό διάλογο.  Οι πολίτες έχουν δυσάρεστες εμπειρίες αφού η προηγούμενη βόλτα έγινε εφιάλτης από τα συνεχή κενά αέρος και για αυτό οι προσκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν στο κενό. Η οικονομία αποδεδειγμένα ανακάμπτει ισχυρά σε συντομότερο από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Eντός και εκτός Ελλάδος συμφωνούν ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.  Κύριε Τσίπρα παραμένετε αιχμάλωτο σε ένα κόσμο αυταπάτης και ψευδαισθήσεων. Έχουμε το σχέδιο και οδηγούμε τη χώρα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ισχύος ευκαιριών και προοπτικής για όλους».

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε 5 πρόσθετες οικονομικές παρεμβάσεις: «1ον. Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

2ον. Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3ον. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

4ον. Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

5ον. Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%».

«Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει κανένα νέο φόρο και περικλείει νέες πρόσθετες μειώσεις φορολογικών συντελεστών τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν επειδή θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη και πολύ Μεγάλη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα γιατί λήγουν κάποιες από τις αναστολές που υπάρχουν και ταυτόχρονα γιατί υπήρχε ο περιορισμός της προκαταβολής φόρου. Έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε την κοινωνία σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη περίσταση. Εμπεδώνεται με αυτό τον τρόπο αίσθημα ασφάλισης και δικαίου. Η πολιτεία στέκεται αρωγός στο σύνολο των πολιτών, κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.  Είμαστε + 388 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει πολύπλευρα αποτελέσματα που ενδυναμώνουν τη θέση και τις προοπτικές της.  Το 2022 θα είναι αφετηρία μιας αναπτυξιακής και δυναμικής πορείας ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι Πιθανότατα υψηλότερη από 7% το 2021 υπερκαλύπτοντας νωρίς στο 2022 τις απώλειες του 2020.  Έχουν προταθεί 123.000 εργαζόμενοι από την αρχή της οικονομικής κρίσης.  Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής επιτροπής η χώρα μας θα παρουσιάσει η πανευρωπαϊκά τις μεγαλύτερες αυξήσεις Επενδύσεων και εξαγωγών την προσεχή διετία.  Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε σε ετήσια βάση της κατά 7,3% το δεύτερο τρίμηνο του 21 διπλάσια αύξηση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στα προ πανδημίας επίπεδα.

Υλοποιούμε μέτρα μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να στηρίξουμε την αγοραστική τους δύναμη.

Μέτρα μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και παρεμβάσεις διαδοχικών αυξήσεων του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, εφαρμόζουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

 • Αυξάνουμε την κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου.
 • Ενισχύουμε το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
 • Διπλασιάζουμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.
 • Παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, προσαυξημένη για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 • Χορηγούμε πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία.
 • Δρομολογούμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.
 • Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ύψος, μόνο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης του κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Προφανώς, με τα σημερινά δεδομένα, δεν φτάνουν, αφού καλύπτουν μέρος, πλέον, του διογκούμενου προβλήματος.

Γι’ αυτό και θα υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις!

3η Προτεραιότητα. Η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ενίσχυσης των μέτρων άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Αξιοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου, κατανέμοντάς τον δίκαια στην κοινωνία.

Ενδεικτικά:

 • Παρέχεται το πρώτο ένσημο σε νέους που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
 • Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους.
 • Ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα για ΑμΕΑ, και να χρηματοδοτηθούν άλλες κοινωνικές δράσεις, όπως είναι η χορήγηση σχολικών γευμάτων.
 • Χρηματοδοτούνται τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και λοιποί προνοιακοί φορείς.
 • Υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.
 • Διευρύνεται ο κύκλος των ωφελούμενων οικογενειών για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

4η Προτεραιότητα. Η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, ώστε να είμαστε ασφαλείς στις όποιες εξωτερικές αναταράξεις και μεταβολές.

Με πρωτοβουλίες, όπως είναι:

 • η τακτική και συντεταγμένη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,
 • η διαχείριση υποχρεώσεων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους,
 • η πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010,
 • η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και θα ολοκληρώσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

5η Προτεραιότητα. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με πολιτικές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που δυνητικά μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα, και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

6η Προτεραιότητα. Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι:

 • Τα φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 • Η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
 • Τα κίνητρα για τη μεγέθυνση επιχειρήσεων.
 • Η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.
 • Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον Προϋπολογισμό.
 • Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων.
 • Η συνέχιση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Συγκεκριμένα, δρομολογείται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες και των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επαναπαραχώρηση της Αττικής Οδού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος