Χρ. Ροζάκης στο Πρώτο: Θετικό αποτύπωμα η επίσκεψη Τσαβούσογλου – Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος μας (audio)

«Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας άφησε ένα θετικό αποτύπωμα, καθώς δεν υπήρξε αντιμαχία και “ρεβάνς” όπως περίμεναν πολλοί», τόνισε ο καθηγητής, Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Υπήρξε μια συνεννόηση μεταξύ δυο κρατών με διαμετρικά αντίθετες απόψεις, τα οποία μπορούν μέσα από τον διάλογο και την προσφυγή στη Χάγη να λύσουν τις διαφορές τους», σημείωσε. Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο καθηγητής είπε ότι «επί της ουσίας δεν θα φέρει πολλά, αλλά η ίδια η συνάντηση έχει τη σημασία της».

«Είναι κέρδος και μόνο το γεγονός ότι μπορεί να οριοθετηθεί τι είναι αυτό που μπορούμε ν συζητήσουμε. Από τη στιγμή που δεν θα τα “σπάσουν”, αλλά θα συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία θα είναι μια διαφορετική εξέλιξη από την περσινή διπλωματία των κανονιοφόρων. Είναι τεράστια η απόσταση που μας χωρίζει από το περσινό καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι ο χρόνος δουλεύει για εμάς. Δουλεύει εις βάρος μας. Μας συμφέρει να λύσουμε τα υπάρχοντα ζητήματα. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο, αλλά πρέπει να το παλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε. Χαρακτήρισε το Κυπριακό ως τον κρισιμότερο και δυσκολότερο παράγοντας, εκτιμώντας ότι μπορεί να είναι ένα «διαπραγματευτικό τερτίπι» της Άγκυρας, η νέα θέση για λύση δυο κρατών στην Κύπρο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο βασικός παράγοντας που υποχρεώνει τον Ερντογάν σε αλλαγή πλεύσης στα ελληνοτουρκικά, είναι η Αμερική, η οποία υποχρεώνει τον Ερντογάν σε μια κατευναστική πολιτική. «Ο Μπάιντεν είναι διαμετρικά αντίθετος με τον Τραμπ που του άφηνε μεγάλα περιθώρια δράσης», τόνισε.

Όπως είπε, ο Ερντογάν αισθάνεται «στριμωγμένος», με δεδομένη και τη στάση της ΕΕ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στην Αμερική, «γιατί αν απομονωθεί από τις ΗΠΑ που είναι πολύ πιθανό, δεν θα έχει ουσιαστικό έρεισμα στη Δύση». Πρόσθεσε, δε, ότι η Άγκυρα υπολογίζει τη Δύση, καθώς είναι ο βασικός της πόλος, λέγοντας πως εάν επέλθει πλήρης ρήξη, τότε στη γειτονική χώρα απομένει μόνο ο μουσουλμανικός κόσμος, ο οποίος όμως είναι διαιρεμένος και δεν έχει ενιαία στάση. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ροζάκης είπε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ, καθώς έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος