Χρ. Ροζάκης στο Πρώτο: Χαμηλών προσδοκιών η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (audio)

Την εκτίμηση ότι η επικείμενη κατ΄ιδίναν συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, θα είναι χαμηλών τόνων, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως είπε, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δυναμιτίσει το έδαφος για μια πραγματική και αποτελεσματική συζήτηση, καθώς έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις, και συμβιβασμούς. Ωστόσο, όπως σημείωσε, αξίζει τον κόπο να γίνει η συνάντηση, καθώς “φύγαμε από την περίοδο με την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και μπήκαμε σε μια νέα, όπου οι δυο πλευρές μιλάνε”.

Ερωτηθείς για το εάν οι δυο πλευρές πρέπει να επικεντρώσουν σε θέματα χαμηλής πολιτικής, είπε ότι αυτά είναι καλά, αλλά δεν αρκούν, όταν υπάρχει η απειλή της σύγκρουσης στην περιοχή. “Πρέπει να προχωρήσουμε με ανοιχτό βηματισμό στο θέμα της επίλυσης των διαφορών μας”, τόνισε. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα μορατότιουμ για τις προκλήσεις, είπε ότι αυτό δεν εξασφαλίζει κάτι παραπάνω από ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον κύριο Ροζάκη, είναι κατάλληλο το έδαφος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών. “Εάν συμβεί αυτό, τότε θα πάμε ένα βήμα μπροστά”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη στάση του Ερντογάν, ο καθηγητής επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει πως η χώρα του είναι απαραίτητη για τη Δύση και θα πιέσει με το “χαρτί” της φιλο-αραβικής πολιτικής που ακολουθεί, αλλά η Άγκυρα – όπως είπε – δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη Δύση, καθώς βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και επομένως, “αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να υποχωρήσει”.

Αναφορικά με την προσφυγή στη Χάγη, ο κ. Ροζάκης είπε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει χρόνια, και σημείωσε ότι “δεν πρόκειται να μας δώσουν το 100% αυτών που ζητάμε”. “Είναι δεδομένο ότι θα αναγκαστούμε να παραδεχθούμε πως τα νησιά μας έχουν περιορισμένη υφαλοκρηπίδα”, επισήμανε. Υπογράμμισε, δε, ότι “το δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι οι πλάκες του Μωϋσέως”, καθώς θα υπάρξει ερμηνεία από το δικαστήριο της Χάγης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος