Χρ. Κίττας στο Πρώτο: Θέατρο του παραλόγου από τους αντιεμβολιαστές – Σιχαίνομαι τον εαυτό μου για τους επιστήμονες που μιλούν ατεκμηρίωτα (audio)

«Οι αντιεμβολιαστές με τις διαδηλώσεις, τα επεισόδια και τις μολότοφ παραπέμπουν σε θέατρο του παραλόγου, στο “Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε” του Πιραντέλλο», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Κίττας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Υπάρχει δυστυχώς μια σταθερή μειοψηφία, γύρω στο 15-18%, που είναι αρνητές του εμβολίου» και οι οποίοι στηρίζονται, όπως εξήγησε, στην καταρράκωση παγκοσμίως θεσμών όπως ο ΠΟΥ και τα πανεπιστήμια, καθώς και στον ευτελισμό της επιστήμης από διάφορες πλευρές «ακόμη και από στελέχη επιστημονικά, ψευδο –επιστήμονες, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν ότι η άγνοια ή ημιμάθεια, είναι το χειρότερο κακό που οδηγεί και σε εγκλήματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι αρνητές στηρίζονται «στη δυσπιστία τους απέναντι στο κράτος και τους πολιτικούς, στην πίκρα τους και στο θυμό τους για τις συνέπειες της πανδημίας».

Ο κ. Κίττας απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του να μην μιλούν πολύ, αλλά να επικοινωνούν τα συμπεράσματά τους με φειδώ και «όχι να τσακώνονται στα κανάλια για τη θεαματικότητα», καθώς «έχουμε ένα πονηρό θηρίο, την πανδημία, που μετατρέπεται συνεχώς». Απηύθυνε αντίστοιχη έκκληση και στους δημοσιογράφους, να είναι προσεκτικοί ποιους καλούν στις εκπομπές τους.

«Σιχαίνομαι τον εαυτό μου, που μιλάμε όλοι οι επιστήμονες χωρίς να έχουμε τεκμηριωμένες απόψεις, δημιουργώντας τρομερή σύγχυση στον κόσμο», σκορπίζοντας «ανασφάλεια, φόβο και θυμό» στους πολίτες.

«Δεν μπορεί να βγαίνει κάποιος δημοσίως, με τον τίτλο του καθηγητή Πανεπιστημίου και να μιλάει κατά των εμβολίων», αγνοώντας ότι τα εμβόλια έσωσαν την ανθρωπότητα από διάφορες ασθένειες, σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τι είναι αυτά που λένε κατά των εμβολιασμών;», διερωτήθηκε.

«Κανένας δεν είπε ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει 100%. Μας προφυλάσσει 90% από το να νοσήσουμε βαριά, να διασωληνωθούμε και να πεθάνουμε. Προφυλάσσει 70% από το να αρρωστήσουμε. Λίγοι από εμάς, αν και εμβολιαστήκαμε, θα νοσήσουμε, πιθανώς ελαφρά, και ίσως το μεταδώσουμε – σπανιότερα – στους άλλους. Αν αρρωστήσει κάποιος εμβολιασμένος και πεθάνει ενώ έχει ένα σωρό άλλα νοσήματα, αυτό το κάνουν σημαία οι αρνητές», είπε χαρακτηριστικά.

«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να κάνουμε εμβόλιο. Αν δεν εμβολιαστείς κινδυνεύσεις να αρρωστήσεις, να κολλήσεις τους γύρω σου, να νοσηλευθείς, να διασωληνωθείς και να πεθάνεις, πολύ περισσότερο από το εάν εμβολιαστείς», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ.Κίττας ξεκαθάρισε πως πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, ανεξάρτητα από το τι δουλειά κάνουν. «Μόνο έτσι θα σταματήσουμε την πανδημία γρήγορα. Διαφορετικά θα πάμε 3-4 χρόνια που θα ζούμε με αυτή την κατάσταση. Κάποια στιγμή η πανδημία θα βρει μια ισορροπία και θα σταματήσει, αλλά θα αφήσει πίσω της συντρίμμια στην Υγεία και στην Οικονομία», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Κίττας επανέλαβε την επισήμανση του ΠΟΥ ότι δεν θα σταματήσει η πανδημία, εάν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός όλου του πλανήτη. «Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν πάρει κανένα εμβόλιο και είναι οι πηγές της δημιουργίας των νέων παραλλαγών, που θα μας κυνηγούν στη συνέχεια», σημείωσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος