Χρ. Κέλλας στο Πρώτο: Η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο ΕΣΥ είναι τώρα (audio)

«Ελπίζοντας ότι τελειώνει η πανδημία, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η αναβάθμιση του ΕΣΥ, που αποτελούσε υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης προεκλογικά και περιλαμβάνει πολλούς άξονες. Δεν είναι μόνο η δημιουργία νοσοκομείων πυλώνων και νοσοκομείων περιφερειακών. Ξεκινάμε με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την πρόληψη της δημόσιας υγείας, η οποία είναι απαραίτητη και θα ωφελήσει πάρα πολύ οικονομικά και σε κλίνες όλη την Ελλάδα, την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, μιλάμε για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο ΕΣΥ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την συνάντηση των ιατρών βουλευτών της ΝΔ με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα και με αντικείμενο την αναβάθμιση του ΕΣΥ και τα προβλήματα στην υγεία.

«Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει το γεγονός ότι στην διάρκεια της πανδημίας το ΕΣΥ άντεξε παρότι δεν ήταν χτισμένα τα νοσοκομεία μας και το υγειονομικό μας σύστημα για πανδημία. Αντεπεξήλθε ωστόσο πολύ καλύτερα απ’ ό,τι άλλα συστήματα που θεωρούνται τέλεια» υπογράμμισε ο κ. Κέλλας.

Σε ερώτηση σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων στην χώρα μας από τον κορονοϊό, ο κ. Κέλλας, είπε πως βασικός λόγος που έχουμε αυξημένο αριθμό νεκρών είναι ότι είχαμε χαμηλό αριθμό εμβολιασμών. «Το τελευταίο διάστημα παρότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, αν δούμε την ταυτότητα των θανάτων θα δούμε ότι είναι άτομα άνω των 60 ετών, εκεί που είχαμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η πολιτεία επέβαλε την υποχρεωτικότητα. Όταν οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, είναι λογικό σε κάποια στιγμή να έχεις αυξημένο αριθμό θανάτων. Το δεύτερο γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό θανάτων είναι το γεγονός ότι πολλοί ανεμβολίαστοι ασθενείς με κορονοϊό πηγαίνουν στα νοσοκομεία μετά από πολυήμερη παραμονή στο σπίτι».

Κληθείς να απαντήσει γιατί σε μονάδες ΜΕΘ της περιφέρειας τα ποσοστά θνησιμότητας πλησιάζουν το 100%, ο κ. Κέλλας σημείωσε πως το ΕΣΥ δεν ήταν φτιαγμένο για τέτοια πανδημία, ενώ επιβεβαίωσε πως περιφερειακά νοσοκομεία, όπως της Δράμας, υστερούν σε εξοπλισμό, σε κλίνες και σε ιατρικό προσωπικό. «Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ένα όνομα, κάτι άψυχο. Αυτή την Μονάδα την κάνουν οι εξειδικευμένοι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό το προσωπικό. Όλος ο αριθμός των εντατικολόγων έχει εξαντληθεί από την λίστα των επικουρικών γιατρών, δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει προσληφθεί. Οι κατ’ επανάληψιν προκηρύξεις βγαίνουν άγονες» επεσήμανε ο κ. Κέλλας.

Αναφορικά με το ΕΣΥ, δεν προβλέπεται πουθενά κλείσιμο νοσοκομείων ξεκαθάρισε. «Αναδιοργάνωση προβλέπεται. Τις επόμενες εβδομάδες θα δείτε στην δημοσιότητα προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού 4000 ατόμων, προκήρυξη για μόνιμη πρόσληψη 700 ιατρών, 1200 άτομα παραϊατρικού προσωπικού, θα τα δείτε στην ουσία στο επόμενο διάστημα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος