Χρ. Δήμας στο Πρώτο: Έχουν μπει οι βάσεις για να συνδέσουμε πιο πολύ την έρευνα και την καινοτομία με την εθνική Άμυνα (audio)

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία πολύ πιο εκτεταμένα και στην εθνική Άμυνα», τόνισε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς για το παράδειγμα της Τουρκίας η οποία έχει αναπτύξει τη στρατιωτική βιομηχανία με έμφαση στα drones και εξάγει όπλα αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ότι στην Ελλάδα «”τρέχουμε” και το πρόγραμμα Θώραξ το οποίο έχει πάρει μια σημαντική δημοσιότητα, έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», ενώ «”τρέχουμε” και άλλα προγράμματα τα οποία πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να τα δημοσιοποιήσουμε». «Είναι πλέον απολύτως απαραίτητο και για αυτό εργαζόμαστε να συνδεθεί πολύ πιο αποτελεσματικά η έρευνα και η καινοτομία και με την εθνική άμυνα στη χώρα. Άρα έχουν μπει κάποιες σημαντικές βάσεις και είναι κάτι το οποίο το προχωράμε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», επισήμανε.

Αναφορικά με τη σύνδεση των ερευνητικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων με την αγορά, σημείωσε ότι τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια πράγματι έχουν πολύ υψηλό βαθμό επιστημονικής και τεχνολογικής επάρκειας, και για το λόγο αυτό στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχουμε πολύ υψηλό βαθμό επιτυχίας. «Οι δράσεις που τρέχουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στοχεύσουν στο να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την έρευνα με την αποτελεσματικότητα. Οι ερευνητές να είναι αφοσιωμένοι στο ερευνητικό τους κομμάτι και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, και οι ερευνητικοί φορείς να έχουν τη δυνατότητα με εξειδικευμένο προσωπικό να βοηθούν τους ερευνητές να μετατρέπουν τις ιδέες τους, την έρευνά τους, σε προϊόντα και υπηρεσίες με οικονομικό όφελος», διευκρίνισε, σημειώνοντας πως «είναι και λίγο θέμα συνεργασίας».

«Να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε σε συνεργασία ακόμα και μικρότερες επιχειρήσεις με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Αυτές οι δράσεις που επιδοτούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σε αυτό στοχεύουν. Παλαιότερα είχαμε τους ακαδημαϊκούς να κυνηγούν τις εταιρείες, ενώ στο εξωτερικό συμβαίνει το αντίθετο. Οι εταιρείες κυνηγούν τους εξειδικευμένους επιστήμονες. Πάντως και αυτή η τάση στην Ελλάδα, σιγά-σιγά αντιστρέφεται», ανέφερε.

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδύσεων, με αιχμή την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα που έχει χαρακτηριστεί στρατηγική και γίνεται με διαδικασία fast track, αλλά δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το 2025, ο κ. Δήμας παραδέχθηκε ότι «πρέπει να είμαστε ελκυστική χώρα για να γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις». «Τα προηγούμενα χρόνια ειδικά την περίοδο 2015-2019, η χώρα δεν προσέλκυσε τέτοιου είδους επενδύσεις. Βελτιώνοντας το επιχειρηματικό πλαίσιο, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, κάνοντας πολύ πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στη χώρα, έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό και στρατηγικών επενδύσεων. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα, υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια τα οποία όμως προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε μέρα με τη μέρα», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επενδύσεις της Microsoft προχωρούν, όλοι θα θέλαμε να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς, όμως κάποια πράγματα χρειάζονται και λίγο χρόνο περισσότερο». Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό «η οποία είχε και αυτή πολύ σημαντικές καθυστερήσεις μέχρι να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε το σύνολο των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Έχει προχωρήσει όμως και αυτή, έχει εξελιχθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, άρα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον».

Ειδικά για στρατηγικές επενδύσεις, ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην  επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως «πριν από 2 χρόνια η εταιρεία δεν είχε ούτε έναν εργαζόμενο στη Θεσσαλονίκη», ενώ «σήμερα έχει πάνω από 700 και μέχρι του χρόνου θα έχει πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Άρα γίνονται σημαντικές επενδύσεις στη χώρα». «Στόχος μας είναι να μην προσελκύουμε μόνο παγκόσμιους κολοσσούς, αλλά να δώσουμε και ώθηση στις επιχειρήσεις που είναι ήδη στην Ελλάδα, να μπορέσουν να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, που αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική Οικονομία, ο κ. Δήμας υπενθύμισε ότι ρωτούσε στη Βουλή τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να του αναφέρουν μια επένδυση που είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα την περίοδο 2015-2019, αλλά «δεν υπήρχε καμία απολύτως». «Χάσαμε 5 πολύτιμα χρόνια, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν σημαντικές επενδύσεις. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ξαφνικά φτάσαμε σε αριθμό επενδύσεων κάποιες χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα προόδου και αυτό αναγνωρίζεται στην έκθεση», δήλωσε.

«Με τα σημαντικά κίνητρα που έχουμε θεσπίσει για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, έχουμε διαρκώς περισσότερες συμφωνίες ελληνικών νεοφυών εταιρειών με παγκόσμιους κολοσσούς ή με εταιρείες πάρα πολύ σημαντικές στο κομμάτι της τεχνολογίας. Υπάρχει πρόοδος. Δεν θα φτάσουμε από το Α στο Ω σε μικρό χρονικό διάστημα, το θέμα είναι να γίνονται σημαντικά και αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

«Ακατόρθωτο να γίνουμε Ισραήλ»

Αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η Ελλάδα να είναι «Ισραήλ», δηλαδή ένα κράτος start up, ο κ. Δήμας είπε ότι είναι ακατόρθωτο να γίνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα Ισραήλ, δηλαδή «μια χώρα που είναι παράδειγμα προς μίμηση».

«Όμως το να είμαστε πρωταγωνιστές στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη στο κομμάτι της έρευνας και της τεχνολογίας, είναι ένας εφικτός και σημαντικός στόχος», διαβεβαίωσε.

«Μέχρι πρότινος η Πολιτεία δεν είχε καμία πολιτική για το υποσύστημα της καινοτομίας, δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν,  σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους ανθρώπους απασχολούν. Και όταν δεν έχεις δεδομένα είναι δύσκολο να μπορέσεις να υλοποιήσεις αποτελεσματική πολιτική. Έχουμε θεσπίσει για πρώτη φορά κίνητρα για επενδυτικούς “αγγέλους”, κίνητρα για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης. Παράλληλα, έχουμε αυξήσει τα φορολογικά κίνητρα για την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, υπερεκπτώσεις δαπανών από 130% το πήγαμε στο 200% έχοντας το πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην ΕΕ. Έχουμε τις δράσεις του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία των σχηματιστών καινοτομίας. Προσπαθούμε να παρέχουμε στο σύνολο του υποσυστήματος καινοτομίας όλα τα κίνητρα ώστε να αναδειχθούμε και να είμαστε πολύ πιο ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τη θεαματικότερη βελτίωση στο κομμάτι του υποσυστήματος καινοτομία», κατέληξε ο κ. Δήμας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος