Χρ. Χατζηεμμανουήλ στο Πρώτο: Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων στις υπηρεσίες (audio)

«Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η οικονομική δραστηριότητα βασίζεται σε μικρές επιχειρήσεις, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, και μάλιστα στις πολύ μικρές, με λιγότερους από 9 εργαζομένους, που συνήθως καλύπτουν αυτοαπασχόληση ή οικογενειακή απασχόληση, ή με κανέναν ή 1-2 εργαζόμενους. Από αυτή την άποψη η κατάσταση εγείρει κάποιες ανησυχίες», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, σχολιάζοντας τα μεγέθη της επιχειρηματικότητας στην χώρας μας.

Σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι λογικό να είναι σχετικά ολιγάριθμες, όπως εξήγησε, διότι ακριβώς εξ ορισμού είναι αυτές που έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος και απασχολούν πολλούς εργαζομένους, Πανευρωπαϊκά, περίπου το 2 τοις χιλίοις είναι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ από τις συνολικά 25.000.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη, η συντριπτική πλειοψηφία, είναι μικρομεσαίες. Ωστόσο, η διαφορά που είναι σημαντική, είναι πως στην Ευρώπη η μικρομεσαία επιχείρηση συνήθως είναι μεγαλύτερη από την ελληνική.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, σε αριθμό επιχειρήσεων η Ελλάδα είναι 9η στις 27 χώρες στην Ευρώπη. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν  πολλές επιχειρήσεις κατά κεφαλήν και αυτό οφείλεται στην δομή της οικονομίας τους και αυτό που έχει σημασία είναι το πώς συμβάλουν στην ευημερία και την οικονομία. Στην μικρή επιχείρηση κυριαρχούν οι υπηρεσίες.

«Ο αριθμός των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών είναι τεράστιος, με την Βουλγαρία να είναι πρώτη και αμέσως μετά βρίσκεται η Ελλάδα. Γενικά οι μικρομεσαίες επιτελούν έναν πολύ χρήσιμο ρόλο, είναι ένα δοκιμαστήριο της οικονομίας, ένας χώρος δημιουργίας νέων δραστηριοτήτων, βοηθούν την απασχόληση σημαντικά, παρότι λιγότερο από τις μεγάλες. Αλλά και οι μεγάλες είναι οι μικρές που κάποτε ωρίμασαν ή είναι μεγάλες από σχεδιασμό».

Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων στις υπηρεσίες, σημείωσε ο κ. Χατζηεμμανουήλ και εστίασε το πρόβλημα, στην ικανότητα την επιχειρήσεων να «μεγαλώσουν» μέσα στον χρόνο.

«Εάν επαναπροσανατολιζόταν η επιχειρηματικότητα, θα μπορούσαν τα κεφάλαια και οι άνθρωποι να αποδώσουν περισσότερο. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δυσκολεύονται τρομερά να μπουν σε ένα πιο διεθνοποιημένο δίκτυο παραγωγής και προστιθέμενης αξίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε πως «η λογική που έχει επικρατήσει είναι να κατευθυνθούν σε μεγάλες υποδομές, πληροφοριακές, ενεργειακές και μάλιστα του δημοσίου τομέα, που θα αλλάξουν την φύση της οικονομίας μας».  Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, τα χρήματα θα πάνε με την μορφή δανείων, τα οποία οι τράπεζες θα διπλασιάσουν ουσιαστικά, προκειμένου να δοθούν πόροι στις επιχειρήσεις, ενώ όσο αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας «αυτά είναι μια χαρά, το ζήτημα είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή αλλά οι γενικές κατευθύνσεις είναι στην σωστή κατεύθυνση», είπε καταλήγοντας καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος