Χρ. Αργυρόπουλος στο Πρώτο: Η αυστηροποίηση των ποινών ποτέ δεν είχε άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση της εγκληματικότητας (audio)

«Μια εξουσία η οποία αυξάνει συνεχώς τις ποινές με τρόπο δυσανάλογο, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σεβασμού στην ποινή, διότι αυτή πλέον εκλαμβάνεται ως άδικη και σκληρή μεταχείριση των κατηγορουμένων».

Αυτό τόνισε ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο Ποινικό Κώδικα, σε αποκλειστική συνέντευξή του – και σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του – στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, με φόντο τη συζήτηση για αυστηροποίηση των ποινών, στον απόηχο του στυγερού εγκλήματος στα Γλυκά Νερά.

«Η αντίληψη της εκδίκησης και της ανταπόδοσης είναι αρχαϊκή, είναι παρωχημένη από αιώνες. Όπως στην κοινωνία εξακολουθούν να επιβιώνουν πατριαρχικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, υπάρχουν αντίστοιχες προκαταλήψεις από κάποιους που θεωρούν ότι  η αυστηρότερη ποινή είναι η λύση στην εγκληματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

 

«Ουδέποτε η αυστηρότητα των ποινών είχε άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της εγκληματικότητας. Η εγκληματικότητα που μεταλλάσσεται και είναι πιο επικίνδυνη, αναπτύχθηκε μέσα σε συγκεκριμένους θεσμούς. Έχει πολλές αιτίες το έγκλημα. Θέλει προληπτικά μέτρα και κοινωνικής πολιτικής. Η ποινή είναι το έσχατο μέσο- είναι μέσο άσκησης έννομης βίας», είπε ο κ. Αργυρόπουλος.

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ζήτησε να γίνει συνείδηση σε όλους, ότι ο νόμος ρυθμίζει το μέλλον σε μια διάρκεια και δεν μπορεί να λαμβάνονται μέτρα εν θερμώ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «το λιγότερη ρητορική» την κυβερνητική εξαγγελία για αυστηροποίηση των ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα. «Η ποινή των ισοβίων είναι η αυστηρότερη. Πώς θα τιμωρούνται τα ειδεχθή; Με  ισόβια plus; Είναι ειλικρινά αδιανόητο», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, δε, ότι εάν τα δικαστήρια έπρεπε να επιβάλουν την ποινή που απαιτεί η πολιτική εξουσία ή το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα, «αυτό θα αναιρούσε τις εγγυήσεις της ελευθερίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος