Χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Τη γη κάτω από τα πόδια τους χάνουν οι καταναλωτές κάθε φορά που ανοίγουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Χιλιάδες είναι αυτοί, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και ζητούν διακανονισμό, ενώ άλλοι προσφεύγουν δικαστικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι πάροχοι από την πλευρά τους προχωρούν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 26.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Καταναλωτής δείχνει στην κάμερα τον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος τετραμηνίας αξίας 3.748 ευρώ για ένα σπίτι 40 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο χρησιμοποιούσε για θέρμανση κλιματιστικά.

Ο ένας μετά τον άλλο χιλιάδες καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος στους οποίους περιλαμβάνεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής προχωρούν σε διακανονισμό δόσεων.

Οι περισσότεροι λογαριασμοί είναι εκκαθαριστικοί, που περιλαμβάνουν καταναλώσεις χειμερινών μηνών και είναι δυσβάστακτοι ιδίως για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν ρεύμα για τη θέρμανση τους.

Προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους αλλά και να μην κινδυνεύσουν με διακοπή ρεύματος οι καταναλωτές ζητούν από τους παρόχους να πληρωθούν οι λογαριασμοί με όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.

Μόνο σε διάστημα 20 ημερών λόγω απλήρωτων λογαριασμών χιλιάδες είναι οι εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή ηλεκτροδότησης τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πολίτες αλλά και φορείς όπως καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προσφεύγουν δικαστικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ζητώντας την κατάργηση της από τα συμβόλαια παροχής ρεύματος.

Η πρώτη δικαστική απόφαση για αναστολή της διακοπής ρεύματος που εκδόθηκε αφορά ξενοδοχειακή μονάδα που είχε συμβόλαιο με ιδιώτη πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο ενώ υπήρχε όρος ότι δεν θα έμπαινε Ρήτρα Αναπροσαρμογής, αυτή επιβλήθηκε μονομερώς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ- ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος