Χιλιάδες εκτελέσεις σε φυλακή της Συρίας από το καθεστώς Άσαντ καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η Συρία έχει εκτελέσει χιλιάδες κρατούμενους σε ομαδικές εκτελέσεις δια απαγχονισμού ενώ έχει πραγματοποιήσει βασανιστήρια σε μια στρατιωτική φυλακή κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε η οργάνωση προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015 αλλά φαίνεται πως συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Η οργάνωση κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει το θέμα.

Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν απορρίψει παρόμοιες αναφορές στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την αναφορά της Αμνηστίας, 20-50 άτομα κατά μέσον όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Μεταξύ 5.000 και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στη Σεντνάγια στα τέσσερα χρόνια όπου η λαϊκή εξέγερση στη Συρία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, είπε.

“Τα θύματα είναι κατά κύριο μέρος πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση”, έγραφε η αναφορά. “Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια έχουν θανατωθεί μετά από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και από τη συστηματική στέρησης τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης”.

Οι κρατούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνται προδότες και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-μαϊμού σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια, δήλωσε η Αμνηστία.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, πρόσθεσε η οργάνωση.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος