Χαιρετισμός του Α. Τσίπρα στην Ουνέσκο-Διμερής συνάντηση με Φρ. Ολάντ (video)

Την ανάγκη στενής συνεργασίας για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στη διεθνή Διάσκεψη της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία στο Αμπου Ντάμπι.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Unesco προεδρεύει και στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περιπτώσεις ένοπλων συγκρούσεων, που συνδέεται με τη Σύμβαση της Χάγης. Επίσης συμμετέχει ενεργά στην πάταξη της προκαλούμενης καταστροφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην πάταξη του παράνομου εμπορίου και τράφικινκ πολιτιστικών έργων.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα υπάρξει πολιτική διακήρυξη για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Θα γίνει μια πολιτική διακήρυξη και εγώ επαναλαμβάνω την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετάσχει. Πιστεύουμε σε αυτή την καινούργια πρωτοβουλία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο προστασίας των συμβάσεων της Unesco», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι “σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια στενή συνεργασία για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής μας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της Unesco και του υπάρχοντος νομικού πλαισίου”.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια είχε διμερή συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε εκτενώς η ενίσχυση των διμερών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΑΕ. Ο Πρωθυπουργός και ο Διάδοχος αναφέρθηκαν ειδικότερα στη θετική πορεία των επενδύσεων των Εμιράτων στην Ελλάδα, και στην προοπτική περαιτέρω προώθησης των επενδύσεων, ενόψει και της σύγκλησης της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – ΗΑΕ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο Αμπού Ντάμπι. Στο πλαίσιο αυτό, συζήτησαν την προοπτική ανταλλαγής επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο το επόμενο διάστημα.

Χαιρετισμός του Α. Τσίπρα στην Ουνέσκο-Διμερής συνάντηση με Φρ. Ολάντ (video)Νωρίτερα, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η ληψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς επίσης και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενώ τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.
Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις ΕE- Τουρκίας. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Σχετική είδηση: Συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος