Χ.Τζορμπατζούδης πρόεδρος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ για τη δολοφονία του 19χρονου: «Το φαινόμενο είναι σύνθετο»

Για τη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη, σε ένα περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης.

Ο κ. Τσορμπατζούδης έκανε λόγο για ένα σύνθετο γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν ηγέτες, υποστηρικτές και εκτελεστές. Τα κίνητρα αυτών των ομάδων είναι, όπως είπε,  ατομικά εκδίκησης  και φτάνουν μέχρι και την ψυχοπαθολογία.

«Είναι ένα λυπηρό περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε όλη αυτή τη σειρά των δυσάρεστων περιστατικών που βλέπουμε. Τα κίνητρα αυτών των ομάδων (ατόμων) είναι πολλά. Ξεκινούν από τα πολύ απλά ατομικά κίνητρα της εκδίκησης και φτάνουν και την ψυχοπαθολογία. Το φαινόμενο είναι σύνθετο και είναι βέβαιο πως από μόνη της η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη δεν μπορούν να το λύσουν. Στο πανεπιστήμιο προσπαθούμε να εκπονήσουμε τέτοια προγράμματα για να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για παρόμοια φαινόμενα και πιστεύουμε πως ο δρόμος της πρόληψης είναι ο καλύτερος».

Σχετικά με το αν υπάρχουν υποκινητές αυτών των περιστατικών, ανέφερε:

«Σε αυτές τις ομάδες υπάρχει μια διαβάθμιση των ρόλων. Υπάρχουν ηγέτες, υποστηρικτές και εκτελεστές και καθεμιά από τις κατηγορίες έχει μια συγκεκριμένη ψυχοπαθολογία και πολύ συγκεκριμένα κίνητρα που υποκινούν αυτή τη συμπεριφορά.

Οι ηγέτες σχεδιάζουν, ηγούνται όλης της προσπάθειας και οργανώνουν και στη συνέχεια είναι οι υποστηρικτές και οι εκτελεστές αυτών των ενεργειών».

Για το ποιος δίνει την εντολή είπε:

«Αυτό είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, είναι βέβαιο ότι δε γνωρίζουμε όλη τη διαδρομή αυτής της επικοινωνίας. Αν δηλαδή συνδέεται με κάποιους συλλόγους, αν συνδέεται με επίσημους φορείς. Η πληροφόρησή μας είναι ότι αυτό παραμένει σε ένα επίπεδο ατομικών αποφάσεων από ‘κει και πέρα».

Σχετικά με το ποια είναι τα πιο ευάλωτα άτομα για να ανήκουν σε μία τέτοια ομάδα ανέφερε:

«Κι εδώ υπάρχει μία πολύ μεγάλη γκάμα ατόμων. Υπάρχουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι μέσα στις ομάδες αυτές. Δηλαδή τα άτομα, τα οποία αισθάνονται περιθωριοποιημένα και προκειμένου να ενταχθούν κάπου, είναι έτοιμα να διαπράξουν οτιδήποτε για να ανήκουν σε αυτή την ομάδα. Αυτό συνδέεται με πολλά κίνητρα των νέων, οι οποίοι θέλουν να ανήκουν στην κοινωνία, να ανήκουν κάπου και αυτό είναι ένα από τα βασικά κίνητρα και από τις βασικές επιδιώξεις τους.

Τα δίκτυα αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλα και εκτείνονται πέρα από τις πόλεις. Είναι εθνικά και υπερεθνικά. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το περιστατικό, που συμβαίνει σε μας, σε μία περιοχή, είτε στον Βόλο είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα έχει και διαστάσεις τις οποίες πρέπει να μελετήσουμε και ξεφεύγουν του πλαισίου μιας πόλης».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος