Χ. Θεοχάρης στο Πρώτο: Δεν βλέπω ένα εύκολο τέλος-Πρέπει να εμπλακούν στην ενημέρωση και οι υπόλοιπες χώρες (audio)

«Δυστυχώς δεν βλέπουμε ένα τέλος εύκολο, γιατί οι επιλογές είναι άσχημες και για τους δύο και πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, μια κοινή συνισταμένη που να επιτρέψει και στα δύο μέρη να έχουν πειστικά επιχειρήματα προς το εσωτερικό τους, ότι κάτι κέρδισαν μέσα από αυτή την διαδικασία. Δεν βλέπω πώς μπορεί να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ Χάρης Θεοχάρης.

«Για να έρθει μια οριστική παύση τουλάχιστον στο πολύ σκληρό επίπεδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και εχθροπραξιών, αυτό θα πρέπει να αναβαθμιστεί στα επόμενα πολιτικά επίπεδα. Το πρώτο στάδιο είναι οι υπουργοί Εξωτερικών και είναι θετικό ότι θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια πρώτη συνάντηση και προφανώς όπως λέει και ο κ. Ζελένσκι αυτό θα μπορέσει να οριστικοποιηθεί και να επιλυθεί μόνο αν υπάρξει και ένα τετ α τετ μεταξύ των δύο ηγετών. Θεωρώ ότι μια τέτοια συνάντηση θα σηματοδοτήσει ότι είμαστε πολύ κοντά στην συμφωνία» συνέχισε ο κ. Θεοχάρης.

Αναφορικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας The Jerusalem Post, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ο πρόεδρος Ζελένσκι μελετά την τελική εκδοχή της πρότασης του κ. Πούτιν, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε τις γενικές γραμμές που περιλαμβάνει η πρόταση, ωστόσο «ο διάβολος λένε κρύβεται στις λεπτομέρειες και προφανώς δεν έχουμε την άμεση πρόσβαση στα δεδομένα». «Χονδρικά περιλαμβάνει εγγυήσεις για την μη εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και κάποια μείωση της στρατιωτικής της δύναμης, αναγνώριση της προσάρτισης της Κριμαίας στην Ρωσία, άρα η de jure αναγνώριση του de facto γεγονότος ότι η Κριμαία έχει αποσχιστεί και κάποια αυτονόμηση, όχι όμως απόσχιση από τον χώρο της Ουκρανίας των περιοχών στο Ντονμπάς. Αυτό που εισάγει το δημοσίευμα της Jerusalem Post είναι ότι αναφέρει ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και δεν ενημερώνει η Ρωσία τις δυτικές χώρες για το ακριβές περιεχόμενο και έτσι δεν υπάρχει μια πλήρης ενημέρωση. Αυτό θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί, όταν φτάσουν σε ένα επίπεδο συνεννόησης πρέπει να εμπλακούν οι υπόλοιπες χώρες με την έννοια ότι και αυτές και εμείς, είμαστε μέρος του παιχνιδιού, λόγω των κυρώσεων. Δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε συμφωνία που φέρνει μια λύση μέσα στο Ουκρανικό και οι κυρώσεις παραμένουν ως έχουν και συνεχίζουν τα πράγματα με μια οικονομική κατάσταση προβληματική. Άρα με κάποιον τρόπο πρέπει να εμπλακούν και οι χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία» υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Ο πόλεμος αυτός δεν είναι μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά και εναντίον της φιλελεύθερης δημοκρατίας, σημείωσε ακόμα. «Μην ξεχνάμε ότι η προσπάθεια του προέδρου Πούτιν είναι να μην επιτρέψει να υλοποιηθούν οι δημοκρατικές αποφάσεις του ουκρανικού λαού. Έχει 100% ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά ο πόλεμος. Ο Πούτιν, κατά την άποψή μου, έχει κάνει μια ανάλυση όλα τα τελευταία χρόνια και την έχει εκφράσει και σε συνέντευξή του στην Financial Times, ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι σε αποδρομή και είναι ένα πολίτευμα ξεπερασμένο από τον καιρό. Ο λόγος που θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει είναι διότι οδηγεί η πολύ ελευθερία της έκφρασης εσωτερικά την κοινωνία σε διχασμό. Θα έλεγα ότι προσπαθεί με τα μέτρα που έχουμε παρακολουθήσει στις αμερικανικές εκλογές, τον υβριδικό πόλεμο που έχει διεξάγει, να βοηθήσει την θεωρία του να αποδειχθεί και στην πράξη. Πίστεψε ότι δεν θα υπήρχε ενότητα του δημοκρατικού κόσμου είτε σε εσωτερικό επίπεδο σε κάθε χώρα είτε συνολικά οι χώρες μεταξύ μας στην Ε.Ε. ή εμείς με τις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία και τις υπόλοιπες δημοκρατικές χώρες και συνεπώς δεν θα υπήρχε συντονισμένη απάντηση, δεν θα υπήρχε η απάντηση εκείνη που θα μπορούσε να τον αποτρέψει από τις κινήσεις που κάνει» συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ερωτηθείς τέλος, εάν θα υπάρξουν απώλειες στον τουρισμό από τις δύο χώρες, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε πως ένα μεγάλο μέρος των τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία προφανώς θα απολεσθεί. «Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος Ουκρανός θα πάει διακοπές φέτος, ακόμα και οι Ρώσοι και πρακτικά μπορεί να έχουν κυρώσεις ή αδυναμία να εκδοθούν βίζες. Από την άλλη υπάρχουν και ευρύτερες επιπτώσεις, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι ο μέσος Σέρβος τουρίστας αν το ενεργειακό κόστος τον πλήττει όπως μας πλήττει όλους μας και το κόστος του ψωμιού ή άλλων αγαθών, είναι προφανές ότι το πρώτο που θα κόψει είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό. Συνεπώς θα δούμε και δευτερογενείς επιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος