Χ. Τετράδη στο Πρώτο : Το 2022 για τους ξενοδόχους θα είναι μια χρονιά επιβίωσης (audio)

Με πρώτο δείγμα γραφής του φετινού καλοκαιριού αυτό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο τουριστικός κλάδος εκτιμά την γενικότερη πραγματικότητα στην Ευρώπη και ετοιμάζεται για μια τουριστική χρονιά που θα διαφέρει μεν από τις δύο προηγούμενες της πανδημίας, θα έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτατζή η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, είναι μια χρονιά που δεν έχει καμιά σχέση με το 2020 και το ’21 αλλά δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Ζούμε μια εμπόλεμη κατάσταση στη γειτονιά της Ευρώπης που επηρεάζει τις αγορές πλέον των προφανών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως είναι η Πολωνία και η Ρουμανία που επηρεάζει για παράδειγμα τα Ιόνια, χαρακτηρίζοντάς την “πολύ σημαντική απώλεια” καθώς θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Μάιο.
Έχουμε και την πανδημία και άλλα φαινόμενα όπως τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων. Απασχολεί πάρα πολύ τα νοικοκυριά η ακρίβεια.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του τουρισμού αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη, όπως της ενέργειας που αυξήθηκαν 80% και τα αναλώσιμα πάνω από 30% έως 50%. Κάθε εβδομάδα αλλάζουν τιμές οι προμηθευτές και δεν μπορεί να προγραμματίσει κανείς έτσι. Από την άλλη, υπάρχουν συμβόλαια με μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς γεγονός που δεν δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις τιμές, άρα το 2022 θα είναι μια χρονιά επιβίωσης για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές που η ζήτηση είναι πολύ υψηλή και αφορά περισσότερο ταξιδιώτες-ιδιώτες, μπορεί οι τιμές να έχουν ξεφύγει. Οσοι όμως έχουν συμβόλαια, που είναι και ο βασικός όγκος των ξενοδοχείων, λειτουργούν με τιμές του 2019.
Αναφερόμενη στο φαινόμενο έλλειψης προσωπικού, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει κλαδική υπογεγραμμένη σύμβαση, οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση ούτε με αυτήν. Ζούμε δύσκολες καταστάσεις στο ζήτημα της εργασίας, είπε, με τις ελλείψεις εργαζομένων στη Μεσόγειο να φτάνουν τις 700.000 και στην Ελλάδα τις 50.000, με συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος