Χ. Μπούρας στο Πρώτο: Δέχθηκα απειλές για την ζωή μου- Η αδιαφορία μάς οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις (audio)

«Την ευθύνη των εστιών στην χώρα έχει είτε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είτε το Πανεπιστήμιο. Και στις δύο περιπτώσεις και θέλω να αναλάβω και ο ίδιος προσωπικά τις ευθύνες μου, έχουμε δείξει ολιγωρία στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών.

«Εμείς πριν δυο χρόνια ως πρυτανική αρχή ξεκινήσαμε έναν τεράστιο αγώνα γιατί υπήρχαν 150 δωμάτια που δεν ήξερε κανείς ποιοι είναι αυτοί που μένουν μέσα και τώρα έχουν αποδοθεί σχεδόν τα 120. Ξέρετε ότι δέχθηκα απειλές προς την ζωή μου; Αυτό έγινε στην διάρκεια ενός χρόνου και απειλές προς το πρόσωπό μου με συνθήματα στους τοίχους και το γραφείο μου έγινε πριν πέντε μήνες. Επειδή σπάσαμε το άβατο. Πήραμε τα δωμάτια και διαπιστώσαμε απίθανες περιπτώσεις. Άνθρωποι που έμεναν 10 χρόνια και δεν είχαν περάσει κανένα μάθημα, άνθρωποι που δούλευαν και είχαν εγκαταλείψει τις σπουδές. Και όλους αυτούς με επιμονή τους απομακρύναμε, έχουμε φτάσει σε περίπου 20 δύσκολες περιπτώσεις και συνεχίζουμε και με αυτούς αλλά διήρκησε έναν χρόνο. Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα και το πήγαμε μέχρι τέλος» είπε ο κ. Μπούρας ενώ προσέθεσε ότι προσπάθησαν να τον προπηλακίσουν.

Κάποιοι θεωρούν ιδιοκτησία τους το Πανεπιστήμιο και την εστία, υπογράμμισε ο κ. Μπούρας. «Η εστία ανήκει σε αυτόν που το έχει ανάγκη και πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει 10 χρόνια Εστία. Υπάρχει ένα όριο, ποιο είναι αυτό να το κουβεντιάσουμε. Αλλά οι εστίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από αυτούς που πραγματικά το αξίζουν» συμπλήρωσε.

Αποκαλύπτοντας ότι όταν χρειάστηκε, ειδοποίησε την αστυνομία και έγιναν συλλήψεις για ναρκωτικά, ο κ. Μπούρας επισήμανε ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα που προβάλλεται αυτή την στιγμή και δεν τιμά τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

«Δεν έπρεπε να φτάσει μέχρι εκεί. Είναι καλό να λύνουμε τα προβλήματα με διάλογο και έντιμους συμβιβασμούς αλλά όταν εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια σηκώνουμε τα τηλέφωνα και καλούμε την ελληνική αστυνομία, γι’ αυτό υπάρχει. Το Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους μας, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες. Υπάρχουν ευθύνες. Εγώ έχω πει πολλές φορές και δεν ακούει κανένας να εγκληθούν οι πρυτάνεις αν δεν έχουν κάνει καλά την δουλειά τους και πρώτος εγώ, για παράβαση καθήκοντος αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις» τόνισε.

Ερωτηθείς πώς έχει παραμείνει αυτή η κατάσταση επί δεκαετίες, ο κ. Μπούρας υποστήριξε ότι «φοβούνται». «Φοβάται το πολιτικό σύστημα, ο εκάστοτε Υπουργός, ο εκάστοτε Αρχηγός, ο εκάστοτε Πρύτανης, φοβούνται την αντίδραση» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε γελοιοποιήσει το πανεπιστημιακό άσυλο» επισήμανε ο κ. Μπούρας,  σημειώνοντας ότι η κατάσταση ξέφυγε και έφτασε σε αυτά τα ακραία γεγονότα από την αδιαφορία. «Αδιαφόρησαν οι Πρυτάνεις, οι διευθυντές των εστιών, η πολιτεία, έχουμε όλοι μέρος της ευθύνης και πρέπει να το παραδεχθούμε» υποστήριξε.

Απαντώντας αν υπάρχει θεραπεία στο πρόβλημα, ο κ. Μπούρας είπε «να ξέρουμε όλοι μας ότι υπάρχει τιμωρία η οποία και θα εφαρμοστεί αν πέσουμε σε παράπτωμα».

«Πρώτα απ’ όλους στους πρυτάνεις αν δεν κάνουμε καλά την δουλειά μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν οι πρυτανικές αρχές είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία εδώ και καιρό και δεν είχε κάνει τίποτα, υπάρχει παράβαση καθήκοντος εκτός πανεπιστημίου» προσέθεσε. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι οφείλει όλο το πολιτικό σύστημα να δει τα ελληνικά πανεπιστήμια «γιατί σε λίγο θα γίνουν ανύπαρκτα και απαξιωμένα» και να καταδικάζεται από όλους, χωρίς υποσημειώσεις η βία, ό,τι μορφή και να έχει.

«Το φίδι από την τρύπα θα το βγάλουν εκείνοι που επέλεξαν να εκτεθούν και να πάρουν αξιώματα, ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις, οι κοσμήτορες και οι πρόεδροι. Γι’ αυτό εκλεγόμαστε, όχι για να φοράμε το κουστούμι μας και να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Έχουμε ευθύνες. Και όταν χρειαστεί να καλέσουμε και την αστυνομία» επανέλαβε ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος