Χ. Καστανίδης στο Πρώτο: Έχουμε ξανά μια πολιτική επιδότησης υπέρ των παρόχων ενέργειας (audio)

«Έχουμε ξανά μια πολιτική επιδότησης υπέρ των παρόχων ενέργειας  που σύμφωνα με την κυβέρνηση και κατά τους ελέγχους που κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αισχροκερδούν, αντί να τεθεί πλαφόν είτε στην χονδρική είτε στην λιανική τιμή όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ με  συγκεκριμένη τροπολογία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Λένε ότι από 1η Ιουλίου θα υπάρξει ένας μηχανισμός που διαφοροποιεί τον τρόπο κοστολόγησης του ρεύματος. Η κυβέρνηση λοιπόν λέει ότι θα αποσυνδεθεί από την αξία του φυσικού αερίου που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα η λιανική τιμή που θα παρέχεται στους έλληνες καταναλωτές και λέει ότι θα γίνει ως εξής, θα υπολογίσουν πρώτα απ’ όλα ποιο είναι το χονδρεμπορικό κόστος των παρόχων, των παρόχων ενέργειας. Θα προσθέσουν το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους και σε αυτά τα δύο θα προσθέσουν ένα λογικό περιθώριο κέρδους. Προσθέτουν ο πρωθυπουργός και ο κ. Σταϊκούρας, ότι θα βάλουν ένα πλαφόν 145 ευρώ στην μεγαβατώρα και 160 ευρώ στα εμπορικά και επιχειρηματικά τιμολόγια. Αν από την άθροιση του χονδρεμπορικού κόστους συν του λελογισμένου κέρδους που θα έχουν, συν το πραγματικό κόστος λειτουργίας, υπερβαίνει το πλαφόν των 145 ή 160 ευρώ, τότε θα έρθει η κυβέρνηση και θα τους επιδοτήσει πάλι. Αλλά αν είναι να τους επιδοτήσει, τότε πώς θα λειτουργήσει το 90% ειδικό τέλος πάνω στα συγκυριακά όπως χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας; Αν είναι να εισπράξουν ειδικό τέλος 90% επί των υπερκερδών τους, τότε πώς θα έχουν ζημία ώστε την διαφορά μεταξύ του πλαφόν και όλου του υπολογισμού, να την αποζημιώνουν; Όλα αυτά υποδηλώνουν ανθρώπους που είτε δεν κατανοούν τι λένε είτε κατανοούν πλήρως ότι επιδοτούν την αισχροκέρδεια και με επικοινωνιακά κόλπα την αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να πληρώσει στο τέλος τις επιδοτήσεις» ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

Άλλωστε την επόμενη Πέμπτη, σημείωσε, ύστερα από αίτημα του ίδιου και του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Και όπως καταλαβαίνετε εκεί θα αποκαλυφθούν πολλά» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος