Χ. Γώγος στο Πρώτο: Μάσκες πλέον παντού – Πριν μιλήσουμε για τα μέτρα, πρέπει να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι (audio)

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη χρήση της μάσκας. Υπήρχε, βέβαια, η σχετική οδηγία, δεν είχε φύγει ποτέ, αλλά η μάσκα πρέπει να φοριέται παντού πια, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, γιατί η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ενόψει της ανακοίνωσης των νέων περιοριστικών μέτρων.

Σημείωσε ότι οι μάσκες μας προστατεύουν από το να μεταδώσουμε τον ιό εάν είμαστε ασυμπτωματικοί ή να νοσήσουμε και οι ίδιοι, λέγοντας πως έχει λογική η συζήτηση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε περιπτώσεις πολύ στενού συγχρωτισμού, γιατί οι συγκεκριμένες μάσκες έχουν πολύ καλύτερη προστασία από τη μετάδοση.

«Πρέπει να φτάσουμε στη λήψη κάποιων μέτρων που θα σχετίζονται και με την προστασία του πληθυσμού από τη νόσηση. Αλλά είναι πρωταρχικό, πριν μιλήσουμε για νέα μέτρα, να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιαίτερα με την τρίτη δόση γιατί πολλαπλασιάζει την άμυνά μας απέναντι στον ιό, ακόμη και τη διασπορά μπορείς να εμποδίσεις σε έναν βαθμό», υπογράμμισε.

«Επειδή είναι δεδομένο ότι θα γίνει η μεγάλη εμφάνιση της πανδημίας του στελέχους της Όμικρον, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε και την εισαγωγή της νόσου στη χώρα μας, άρα μέτρα επιτήρησης στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου, και μέτρα προστασίας  που θα πάρουμε και τα οποία ελπίζω να είναι σχετικά σύντομης διάρκειας», επεσήμανε.

Πέρα από τη χρήση μάσκας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συνωστισμού. «Εμβολιασμός, μάσκα, αποφυγή συνωστισμού και τεστ. Αυτά είναι “σταθερή αξία” στον έλεγχο της νόσου», εξήγησε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «καλό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κάνουμε ένα self test πριν πάμε σε μια συνάθροιση που θα είναι και πολλοί άλλοι άνθρωπο. Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την καλύτερη δυνατή τήρηση των μέτρων και ένα self test πριν πάμε κάπου, είναι πολύ σημαντικό για να αποφύγουμε τη μετάδοση και τη διασπορά αυτές τις μέρες», διεμήνυσε.

Όπως είπε ο κ. Γώγος, το ενδιαφέρον των αρμοδίων επικεντρώνεται στην πιθανή επερχόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας. «Για αυτό πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα, να εμποδίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη γρήγορη διασπορά, να αποκλιμακωθεί το προηγούμενο κύμα  ώστε να αρχίσουν να ανασαίνουν λίγο τα νοσοκομεία, να εμβολιαστεί όσο γίνεται περισσότερος κόσμος για να μπορέσουμε να αντέξουμε. Είναι κάτι αναπόφευκτο αυτό που θα έρθει με τη διασπορά της Όμικρον και θα οδηγήσει πιθανότατα και σε πίεση. Για αυτό πρέπει να προστατευθούμε όλοι όσο γίνεται», υπογράμμισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και στους ηλικιωμένους, λέγοντας πως πρέπει να τους προστατεύσουμε και να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα με την τρίτη δόση, αλλά «και οι ίδιοι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους».

«Έχουμε ένα πλεονέκτημα. Και εμβολιασμένους έχουμε, και ξέρουμε τα μέτρα και κυρίως έχουμε συνηθίσει να ζούμε με αυτά. Ο  άνθρωποι ήδη ξέρουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Ελπίζω με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις δραματικές εικόνες που ενδέχεται να έχουμε», πρόσθεσε ο κ. Γώγος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος