Χ. Δερβένης στο Πρώτο: Είναι η ώρα να επανιδρύσουμε το ΕΣΥ- Είμαστε μπροστά σε μια εποχή με νέες ανάγκες που πρέπει να απαντηθούν (audio)

Σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με την Μεταρρύθμιση διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Από το ΕΣΥ του 1983 στον επανασχεδιασμό των Υπηρεσιών Υγείας μετά την εμπειρία της πανδημίας» προς τιμήν του Παρασκευά Αυγερινού, πρώην Υπουργού Υγείας την περίοδο 1981-1984. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και τον Παρασκευά Αυγερινό θα προσφωνήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αν θέλει κανείς να αποτιμήσει το έργο του Παρασκευά Αυγερινού, θα το δει περισσότερο στην εισηγητική έκθεση που συνόδεψε το νομοσχέδιο. Αν την διαβάσει κανείς θα δει ότι εκεί είναι το ουσιαστικό, γιατί ο Παρασκευάς Αυγερινός εκείνη την εποχή είχε κατανοήσει ότι οι ρυθμίσεις για το ΕΣΥ είναι προσωρινές, εκείνο που είναι διαχρονικό είναι οι αξίες και η μέθοδος οι οποίες οφείλουν να παραμένουν αναλλοίωτες» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Αντιπρόεδρος του Κύκλου Ιδεών, καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας–Χειρουργικής Ήπατος στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν Χρήστος Δερβένης.

Οι ρυθμίσεις, είπε στην συνέχεια ο ίδιος, το πώς θα είναι μορφοποιημένο ένα εθνικό σύστημα υγείας δεν έχει διαχρονική αξία γιατί συνδέεται άμεσα με το επιδημιολογικό πρότυπο που δεν μένει ίδιο και άρα πρέπει να απαντά κάθε φορά στα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ πρέπει και να ενσωματώνει την τεχνολογία που αλλάζει και προχωράει. «Άρα το ΕΣΥ ως οργάνωση πρέπει να είναι έτοιμο να δεχτεί όλες τις προόδους της επιστήμης και της τεχνολογίας και να απαντήσει στα προβλήματα που έχουμε. Αυτό το είχε κατανοήσει απολύτως ο Αυγερινός. Δεν επικεντρώθηκε στις ρυθμίσεις του νόμου, αλλά στις αξίες και στην μέθοδο. Ήξερε ότι αυτό που κάνει πρέπει να αξιολογείται με βάση αυτά τα δύο στοιχεία και να επανατοποθετείται. Στα 40 αυτά χρόνια εκτός από ορισμένες περιόδους, όπως αυτή του Αλέκου Παπαδόπουλου που προσπάθησε και αυτός να κάνει μια σημαντική μεταρρύθμιση, αυτό δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να απαιτείται ένας συνολικός επαναπροσδιορισμός και επανασχεδιασμός του συστήματος, βασισμένο στις αξίες και στην μέθοδο που χρησιμοποίησε ο Παρασκευάς Αυγερινός στην ίδρυσή του και στην πρώτη εκδοχή του» συμπλήρωσε ο κ. Δερβένης.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει και να σχεδιάσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, σημείωσε ότι εφόσον για πολλούς λόγους δεν έγινε στην ώρα του, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις δεκαετίες του 60 και του 70 με βάση τον Γενικό Ιατρό, αυτό, το ερώτημα είναι, αυτό μπορεί να γίνει με τον τρόπο του τότε ή πρέπει να γίνει ένα άλλο πράγμα που να απαντά στις συνθήκες και τα προβλήματα του σήμερα; «Τα σημερινά προβλήματα δεν απαντώνται κάνοντας κάτι ίδιο επειδή δεν το είχαμε κάνει τότε, πρέπει να γίνει αλλιώς. Η πανδημία μας έκανε να θυμηθούμε πράγματα που είχαμε ξεχάσει. Να τα φέρουμε ξανά στο μυαλό μας, να δούμε γιατί δεν έγιναν και πώς πρέπει να γίνουν αλλιώς. Χρειαζόμαστε έναν συνολικό επανασχεδιασμό, ακόμα και των υποδομών. Είναι ώρα, σκεπτόμενοι το τι έγινε το 1983, που ιδρύθηκε το ΕΣΥ να το επανιδρύσουμε. Είναι νομίζω μια ευκαιρία, η τελευταία; Δεν ξέρω. Αλλά νομίζω ότι επειδή θα μπούμε σε μία περίοδο, που θα έχουμε επιδημίες, η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα ανοσολογικά πρότυπα, η βιοτρομοκρατία που είναι μπροστά μας δημιουργεί καινούριες ανάγκες και αυτές πρέπει να τις απαντήσουμε, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς δουλείες με μια συναίνεση. Γιατί δεν είναι όλα τα θέματα προς αντιπολίτευση ή προς συμπολίτευση, υπάρχουν θέματα που πρέπει να τα δούμε γιατί αφορούν όλον τον κόσμο ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν και ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Δερβένης.

Η σημερινή εκδήλωση έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Παρασκευά Αυγερινό, «έναν άνθρωπο που έφερε στην πολιτική το ήθος και τις αξίες και γι΄ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» σημείωσε. Δεν ήταν μόνο ο πολιτικός που ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρόσθεσε, αλλά και ένας πολιτικός που καθόρισε την πολιτική με έναν τρόπο που όλοι μας θα θέλαμε να ασκείται η πολιτική στην χώρα. «Γι΄ αυτό ήρθε η ώρα ύστερα από 40 περίπου χρόνια να τιμήσουμε τον άνθρωπο στον οποίο οφείλουμε όχι μόνο το ΕΣΥ αλλά και την συζήτηση γύρω από αυτό. Οφείλουμε μια εκδήλωση τιμής στον Παρασκευά Αυγερινό, αργήσαμε να το κάνουμε» τόνισε.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός ήταν ο αρχιτέκτονας, αυτός που ίδρυσε το ΕΣΥ και στην συνέχεια ο Γιώργος Γεννηματάς υλοποίησε το ΕΣΥ πρακτικά, δηλαδή ανανέωσε τις υποδομές, εμπλούτισε το ΕΣΥ με τους γιατρούς όπως όφειλε να κάνει. Ήταν ευτυχής συγκυρία, ο Γεννηματάς να διαδεχθεί τον Παρασκευά Αυγερινό. Είχαμε και μια αποτυχημένη προσπάθεια πριν τον Παρασκευά Αυγερινό, από έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο, τον Σπύρο Δοξιάδη, όπου πρέπει να συζητάμε ώρες γιατί εκείνη η προσπάθεια απέτυχε και ο ίδιος ο Αυγερινός είχε πει ότι αν είχε γίνει η μεταρρύθμιση του Δοξιάδη και η δική του η δουλειά θα ήταν πιο εύκολη» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο κ. Δερβένης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προφυλασσόμενοι διαρκώς. Όχι με την ίδια αυστηρότητα του παρελθόντος αλλά με την ίδια ακρίβεια. «Είμαστε σε μια καινούρια περίοδο της πανδημίας, Όλες οι πανδημίες έχουν ένα τέλος, οι νόσοι δεν έχουν τέλος. Η Covid-19 θα συνεχίσει να είναι μαζί μας, εμείς θα προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με τα μέσα που έχουμε, τα μέσα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων, κυρίως των εμβολιασμών και με τα φάρμακα αυτά που διαθέτουμε και αυτά που θα έρθουν» συμπλήρωσε.

Στην σημερινή εκδήλωση, θα συμμετάσχουν η Αντωνία Κουτσούκου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Διευθύντρια της Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία, ο Γιάννης Τούντας καθηγητής Κοινωνικής και  Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Αθηνών, χαιρετίζει ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκπροσωπώντας την Μεταρρύθμιση και την συζήτηση θα συντονίσει η Ιωάννα Σουφλέρη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συζήτηση θα μεταδίδεται και μέσω Facebook & YouTube.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος