«CERN 70 χρόνια – Το ελληνικό αποτύπωμα» – Ένα επετειακό ντοκιμαντέρ του ΕΡΤNews την Πέμπτη 17/10 στις 23:00

Σύνοψη
  • Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, στις 23:00

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια του CERN στη Γενεύη, το ΕΡΤNews μεταδίδει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, στις 23:00, το επετειακό ντοκιμαντέρ «CERN 70 χρόνια – Το ελληνικό αποτύπωμα», την έρευνα του οποίου υπογράφει και παρουσιάζει η δημοσιογράφος και Επικεφαλής των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Η κάμερα του ΕΡΤNews βρέθηκε στα άδυτα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας, εκεί όπου οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς γεννήθηκε το σύμπαν και πώς άρχισε να μετράει ο χρόνος, αντιγράφοντας τις συνθήκες του Big Bang -πρίν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια- στο μεγαλυτερο πείραμα της ανθρωπότητας, όπου στον μεγάλο επιταχυντή, συγκρύονται πρωτόνια σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

«CERN 70 χρόνια – Το ελληνικό αποτύπωμα» – Ένα επετειακό ντοκιμαντέρ του ΕΡΤNews την Πέμπτη 17/10 στις 23:00

Η ελληνική συμμετοχή στην έρευνα είναι ισχυρή, καθώς πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN είναι ο καθηγητής Κώστας Φουντάς, ενώ περισσότεροι από 300 Έλληνες επιστήμονες, μηχανικοί και φοιτητές, που μίλησαν στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου, εργάζονται στο μεγαλύτερο κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής στον κόσμο.

«CERN 70 χρόνια – Το ελληνικό αποτύπωμα» – Ένα επετειακό ντοκιμαντέρ του ΕΡΤNews την Πέμπτη 17/10 στις 23:00
Ο καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κώστας Φουντάς είναι ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία του οργανισμού που ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Στα 70 του χρόνια το CERN δεν σταμάτησε να εξερευνά. Από την επινόηση του παγκόσμιου ιστού, μέχρι την ανακάλυψη το 2012 του σωματιδίου HIGGS, το CERN συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας.

Το ΕΡΤNews μας ξεναγεί στα control rooms του CERN, καθώς και στη βάση δεδομένων, εκεί όπου συγκεντρώνονται 50 petabytes δεδομένων ετησίως. Αν δηλαδή τα δεδομένα έμπαιναν σε DVD, θα χρειαζόταν 10 εκατομμύρια δίσκοι. Αν τα στοιβάζαμε, θα έφταναν σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων, υψηλότερα από το ύψος στο οποίο πετούν τα επιβατικά αεροπλάνα. Η διάθεση των πληροφοριών είναι ελεύθερη κάθε μέρα, κάθε λεπτό, στον οποιονδήποτε παγκοσμίως.

«CERN 70 χρόνια – Το ελληνικό αποτύπωμα» – Ένα επετειακό ντοκιμαντέρ του ΕΡΤNews την Πέμπτη 17/10 στις 23:00

Το CERN παραμένει από την πρώτη στιγμή πιστό στις αρχές της ανοικτής επιστήμης, προωθώντας την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τη συνεργασία χωρίς σύνορα.

Στο επετειακό ντοκιμαντέρ μίλησε και ο «ζωντανός θρύλος» του CERN, θεωρητικός φυσικός John Ellis, ο οποίος από τη δεκαετία του 1970 είχε προβλέψει την ύπαρξη του μποζονίου HIGGS.

«CERN 70 χρόνια – Το ελληνικό αποτύπωμα» – Ένα επετειακό ντοκιμαντέρ του ΕΡΤNews την Πέμπτη 17/10 στις 23:00
Ο John Ellis είναι θεωρητικός φυσικός του CERN και Καθηγητής Φυσικής King’s College Λονδίνου

Υπενθυμίζεται ότι η Αντριάνα Παρασκευοπούλου έχει τιμηθεί το 2018 για το πρώτο της ντοκιμαντέρ με τίτλο «CERN, τα μυστικά του σύμπαντος» από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ έχει επίσης λάβει διεθνή βραβεία για το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το αίνιγμα της Κέρου».

Έρευνα – αρχισυνταξία – παρουσίαση: Αντριάνα Παρασκευοπούλου

Εικόνα: Ανδρέας Δημόπουλος

Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Δημοσιογραφική παραγωγή: Μιχάλης Αρβανίτης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Άλεξ Δημητριάδης

Επιστημονικός σύμβουλος: Πάνος Χαρίτος (φυσικός CERN, υπεύθυνος διάχυσης επιστημονικών αποτελεσμάτων)

*Πρόκειται για μια εσωτερική παραγωγή του ΕΡΤNews

Η αποστολή του ΕΡΤNews στη Γενεύη

Όπως μετέδωσε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews της 1ης Οκτωβρίου η Αντριάνα Παρασκευοπούλου από τη Γενεύη, στις 15:00 (1/10) άρχισε η τελετή για τα 70 χρόνια επιστήμης και καινοτομίας του CERN.

Τα φώτα έσβησαν και στη σκηνή ανέβηκε η γενική διευθύντρια του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακης φυσικής στον κόσμο, για να επισημάνει στους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι καλύτεροι φυσικοί του πλανήτη, πως η συνεργασία της Ευρώπης στην επιστήμη, είναι ένα δώρο το οποίο όμως κανείς δεν πρέπει να παίρνει ως δεδομένο.

Το τόνισε, διότι για πρώτη φορά από το 1954 το CERN κινδυνει να χάσει την πρωτοκαθεδρια του καθώς ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Κίνα. Γι’ αυτό τον λόγο, αναβαθμίζει και τους δύο επιταχυντές του, επενδύοντας με 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2070.

Οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αντιγράψουν τις συνθήκες του BIG BANG πριν από 13,8 δισ. χρόνια και να καταλάβουν πως γεννήθηκε ο χρόνος.

Εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, όσο μια πολυκατοικία 30 ορόφων με τον Επιταχυντή να καλύπτει μια απόσταση 27 χιλιομετρων, δέσμες πρωτονίων συγκρούονται 11.000 φορές το δευτερόλεπτο, ταξιδεύοντας μια απόσταση 300.000 χιλιομέτρων, δηλαδή από τη Γη στη σελήνη,

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη και έχει σημαντικό αποτύπωμα στην έρευνα με 300 επιστήμονες και συμμετοχή στα πειράματα CMS Kai ATLAS.

Με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων του CERN, επισημαίνεται ότι η επιστήμη ενώνει την Ευρώπη πιο δυνατά από ποτέ, ενώ οι συνεργασίες στην έρευνα γίνονται ακόμη πιο κρίσιμες σε έναν κόσμο όπου η Κίνα απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης στην επιστημονική καινοτομία. Η δέσμευση του CERN για τη συμμετοχή γυναικών είναι επίσης σημαντική, με στόχο το 25% των εργαζομένων να είναι γυναίκες μέχρι το 2025.

Το ελληνικό αποτύπωμα στο CERN είναι εντυπωσιακό και δείχνει ότι τίποτα δεν είναι άπιαστο όταν υπάρχει κοινό όραμα και αφοσίωση στην επιστήμη.

Οι ανταποκρίσεις (1/10) της Αντριάνας Παρασκευοπούλου σε ΕΡΤNews και ΕΡΤ1:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος