“Ακούγονται πάλι βομβαρδισμοί, υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων”, προειδοποιεί το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι ο συριακός στρατός εξαπολύει πυρά, υποστηρίζοντας ότι “οι αντάρτες παραβίασαν πρώτοι την εκεχειρία”. Μιλάμε για 50.000 άμαχους, τόνισε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα και η πρώτη ομάδα έπρεπε να έχει αναχωρήσει στις 05.00 το πρωί από το ανατολικό Χαλέπι, βάσει της συμφωνίας που ανακοίνωσε χθες η Ρωσία με συνεγγυητή την Τουρκία. “Τα τελευταία λόγια”, αναρτούν άμαχοι στο διαδίκτυο, δηλώνοντας καταδικασμένοι.
People trapped in Aleppo send the world what may be their final messages. https://t.co/Uw9W3o3CwO pic.twitter.com/AFzjp4FpDt
— VICE News (@VICENews) December 13, 2016
Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εκτέλεση 82 αμάχων, και για εγκλωβισμό 100 ασυνόδευτων παιδιών,κορύφωσαν την σύγχυση.
Το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Orient TV μετέδωσε ότι η συμφωνία εκκένωσης ανεστάλη, λόγω αντιρρήσεων της Δαμασκού για τον αριθμό όσων θα απομακρυνθούν, αλλά και τους νέους όρους από το Ιράν, που ζητά ταυτόχρονη εκκένωση σιϊτικών χωριών στην συριακή μεθόριο.
“‘Εκτακτες συνομιλίες” με το Ιράν, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που ομάδες ανταρτών στο Χαλέπι κατηγόρησαν τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζει το Ιράν για “υπονόμευση της διαδικασίας εκκένωσης”.
Στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι και κυρίως στη συνοικία αλ Μάσαντ ομάδες αμάχων περίμεναν όλη νύχτα στον δρόμο νέα για την απομάκρυνσή τους, καθώς δεν υπάρχουν άλλα καταλύματα.
Από αργά χθες το βράδυ που ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εκκένωση της περιοχής, οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου έβαζαν φωτιά στα προσωπικά τους είδη που δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, όπως φωτογραφίες, βιβλία, ρούχα, ακόμη κι ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.
1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), θα πρέπει βάσει της ίδιας συμφωνίας να ενταχθούν στην επιχείρηση εκκένωσης και να μεταφερθούν από το ανατολικό Χαλέπι, προς την επαρχία Ιντλίμπ όπου απομένουν προπύργια των αντικαθεστωτικών.
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «απόλυτη διάλυση της ανθρωπότητας», την κατάσταση για τους αμάχους που επί μήνες βρίσκονταν υπό πολιορκία, χωρίς τρόφιμα και νερό, ενώ όλα τα νοσοκομεία έχουν κλείσει.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία ζήτησε άμεση αποστολή παρατηρητών στο Χαλέπι, όπου εξελίσσεται η «χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα», ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι πρέπει να “ντρέπεται η Ρωσία, όπως και η κυβέρνηση της Συρίας και το Ιράν”, για τις ωμότητες στο Χαλέπι.
"Is there literally nothing that can shame you?" – @AmbassadorPower's extraordinary attack on Syria, Russia and Iran over deaths in #Aleppo pic.twitter.com/Ue87QfEGU7
— Channel 4 News (@Channel4News) December 13, 2016
Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του επέμεινε πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Οι ρωσικές αρχές, αναφέρουν ότι τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα από τη νίκη του συριακού στρατού στο ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι, έχουν απομακρυνθεί 13.000 άμαχοι και 7.000 αντικαθεστωτικοί.
Στο μεταξύ, οι αρχές της Τουρκίας θα δημιουργήσουν καταυλισμό στον οποίο θα στεγαστούν έως και 80.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Χαλέπι γνωστοποίησε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.
ΠΗΓΗ:AFP,RT
ΦΩΤΟ:EPA/SANA HANDOUT
Σχετική είδηση:Ρωσία: Παύση του πυρός στο Χαλέπι – Συμφωνία για αποχώρηση των αμάχων
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος