Beatles: Το πέμπτο «σκαθάρι» είναι… η τεχνητή νοημοσύνη

Οι Beatles, τα θρυλικά «σκαθάρια», ξανά ενώνονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για να χαρίσουν αξέχαστες στιγμές στους θαυμαστές τους αλλά και για να αναβιώσουν τη ροκ μουσική της δεκαετίας του ’60.

Oι οπαδοί των Fab Four συζητούν εδώ και έξι δεκαετίες για το ποιος δικαιούται τον τίτλο «πέμπτο μέλος των Beatles», με τους κορυφαίους υποψήφιους να κυμαίνονται από τον παραγωγό του συγκροτήματος, Sir George Martin, μέχρι τον μάνατζέρ τους, Brian Epstein, και το άτυχο μέλος του συγκροτήματος που πέθανε στα 21 του χρόνια, Stuart Sutcliffe. Ωστόσο ένας νέος υποψήφιος φαίνεται να κερδίσει τους παραπάνω και δεν είναι άλλος από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η αποκάλυψη του Sir Paul McCartney στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4 ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε στην ολοκλήρωση του «τελευταίου δίσκου των Beatles», με την εκτέλεση των φωνητικών του John Lennon, προμηνύει ότι θα πυροδοτήσει άλλη μια έντονη συζήτηση για την τεχνολογία που απειλεί να ταρακουνήσει τη μουσική όσο και το «I Want to Hold Your Hand» τη δεκαετία του ’60.

Κάποιοι ίσως ακούνε προφητικούς απόηχους του Lennon που τραγουδάει «nothing is real» στο «Strawberry Fields Forever». Αλλά για να επικαλεστούμε έναν άλλο στίχο από το κλασικό τραγούδι, δεν υπάρχει λόγος να κολλάμε στην πραγματικότητα. Οι Beatles θα μας δώσουν μια ακόμη ηχογράφηση που θα αγαπηθεί, ενώ θα επιστρέψουν εκεί που κάποτε ανήκαν: να ηγηθούν της τελευταίας μουσικής επανάστασης, μέσω του φαινομενικά κύκνειου άσματός τους.

Ο McCartney δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν δημιούργησε κάτι από το πουθενά. Ο σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον, ο οποίος χρησιμοποίησε την εν λόγω τεχνολογία για να αποκαταστήσει όγκους παλαιού υλικού για το επικό ντοκιμαντέρ του 2021 «The Beatles: Get Back», κατάφερε αυτή τη φορά να «απεγκλωβίσει τη φωνή του Lennon από ένα κομμάτι κασέτας», σύμφωνα με τον McCartney.

Όπως σημειώνει το BBC, το “νέο” τραγούδι των Beatles που πρόκειται να κυκλοφορήσει φέτος είναι πιθανότατα το «Now and Then». Η μπαλάντα ήταν μεταξύ των αυτοσχέδιων demo του Lennon που έδωσε η Yoko Ono στον McCartney. Αλλά σε αντίθεση με το «Free as a Bird» και το «Real Love», τραγούδια που το συγκρότημα κατάφερε να ολοκληρώσει και να κυκλοφορήσει το 1995 και το 1996, οι Beatles σταμάτησαν να δουλεύουν το «Now and Then» και δεν το κυκλοφόρησαν ποτέ. Η μπάντα δέχτηκε κριτική για το γεγονός ότι κυκλοφόρησε δύο τραγούδια χρόνια μετά τη δολοφονία του Lennon το 1980. Αλλά απλά ακολουθούσαν τη μακροχρόνια πρακτική τους: Χρησιμοποιούσαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να διευρύνουν τα όρια της δημιουργικότητας τους.

Beatles: Το πέμπτο «σκαθάρι» είναι… η τεχνητή νοημοσύνη
(AP Photo/File)

Οι Beatles μερικές φορές έκαναν διπλή ηχογράφηση των φωνητικών. Λίγο πριν σταματήσουν τις περιοδείες τους το 1966, μετέτρεψαν το στούντιο ηχογράφησης σε ένα πραγματικό εργαστήριο τρελών επιστημόνων της μουσικής κάνοντας φωνητικά («Rain») και ενορχηστρώσεις με κιθάρα («I’m Only Sleeping») για να γεμίσουν το άλμπουμ ορόσημο του 1967 “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” με παράδοξες λούπες και άλλες καινοτομίες που άλλαξαν την πορεία της δημοφιλούς μουσικής.

Το “Abbey Road”, το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Beatles, περιελάμβανε μερικές από τις πρώτες χρήσεις του συνθεσάιζερ Moog στη ροκ, μεταξύ άλλων στο “Here Comes the Sun”, το οποίο κατέγραψε το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο Spotify τον περασμένο μήνα.

Ο εναγκαλισμός του γκρουπ με την τεχνολογία και τον πειραματισμό αποτελεί βασικό συστατικό στα τραγούδια που ακούγονται τόσο φρέσκα στα νέα αυτιά, όσο και όταν κυκλοφόρησαν πριν από δεκαετίες. Παρόλα αυτά, το να βλέπεις το «AI» (Artificial intelligence) σε έναν τίτλο με το «The Beatles» είναι ενοχλητικό ειδικά εν μέσω ανησυχιών για την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία.

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, στα χέρια, του Jackson και του McCartney, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα εργαλείο που ασκεί μαγεία. Το διαδίκτυο γεμίζει γρήγορα με τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί από μηχανές και περιέχουν τις συνθετικές φωνές των Beatles και άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών, μάλιστα ορισμένα από τα ψηφιακά παρασκευάσματα είναι ενοχλητικά μηχανικά, ενώ άλλα είναι ανατριχιαστικά ενδιαφέροντα, καθώς η τεχνολογία πρόκειται να γίνεται όλο και καλύτερη.

Ο McCartney και ο Ringo Starr έχουν αποδειχθεί προσεκτικοί διαχειριστές της δουλειάς του συγκροτήματος, υποστηρίζοντας το ντοκιμαντέρ του Jackson και τα remixes των άλμπουμ που προσφέρουν νέες ματιές στη δημιουργική διαδικασία των Beatles.

Ας ελπίσουμε ότι οι επιζώντες Beatles, η Ono και η Olivia, γυναίκα του George Harrison, θα καταστήσουν σαφείς τις επιθυμίες τους για τη διατήρηση της κληρονομιάς του συγκροτήματος στη νέα γενιά και θα αφήσουν περιθώρια για μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο αδιανόητες γι’ εμάς σήμερα, όσο θα ήταν η τεχνητή νοημοσύνη για τέσσερα αγόρια της εργατικής τάξης στο Λίβερπουλ του 1940.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος