Αυτοματοποιημένη διέλευση φορτηγών στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Στον Έβρο, για πρώτη φορά έγινε ζωντανή επίδειξη αυτοματοποιημένης διέλευσης φορτηγών στο διασυνοριακό διάδρομο Ελλάδας-Τουρκίας. Δυο φορτηγά πέρασαν από την Ελλάδα στην Τουρκία χωρίς οδηγό στην πορεία τους αλλά και στη λειτουργία του τελωνειακού ελέγχου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου 5G-MOBIX.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο οδηγός βρίσκεται στην καμπίνα του φορτηγού για προληπτικούς λόγους αλλά και για να δώσει αρχικές κατευθύνσεις. Το φορτηγό, πλέον, ξεκινά μόνο του και βάζει σε δράση όλες τις λειτουργίες του. Πολύ σύντομα δεν θα χρειάζεται ούτε οδηγό και κανέναν άλλον για να ταξιδεύει, αλλά και για να περνά τους τελωνειακούς ελέγχους.

Σήμερα, στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους έγινε επίδειξη της προηγμένης τεχνολογίας, που προσφέρει το 5G μέσα από πρόγραμμα που υλοποίησαν 58 εταίροι από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Τουρκία, την Κίνα και την Νότια Κορέα.

Τα δυο φορτηγά χωρίς να τα ασκεί έλεγχο ο οδηγός τους κατάφεραν και ανταποκρίθηκαν σε όλα τα τεστ στα οποία υποβλήθησαν.

Τα δυο φορτηγά πέρασαν από την Ελλάδα στην Τουρκία χωρίς οδηγό στην πορεία τους αλλά και στη λειτουργία του τελωνειακού ελέγχου.

Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα και με την βελτίωση των υποδομών να δούμε φορτηγά και οχήματα να κινούνται στους αυτοκινητόδρομους χωρίς οδηγούς. Για το συγκεκριμένο έργο οι ειδικοί εργάστηκαν τέσσερα χρόνια και ο προϋπολογισμός του ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΕΟΔΟΤΑ ΤΣΙΟΠΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος