Αυστρία: Ο Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτείται από την καγκελαρία

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επικαλούμενος πιέσεις που του ασκήθηκαν λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται και η εφημερίδα Österreich.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Κουρτς είπε ότι «κάνει χώρο για να αποτρέψει το χάος», ενώ ζήτησε χρόνο για να ξεκαθαρίσει τα περί εμπλοκής του στο σκάνδαλο λέγοντας ότι «απλά είναι άνθρωπος με συναισθήματα και λάθη».

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να επιτρέψει να «παραδοθεί η Αυστρία σε μήνες χάους ή αδιέξοδων», ενώ, όπως όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση μάχεται κατά της πανδημίας.

Ο Κουρτς δήλωσε ότι θα προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ως νέο καγκελάριο, ενώ θα παραμείνει ηγέτης του Λαϊκού του Κόμματος (OeVP) και βουλευτής στο κοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος και ο ηγέτης των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, είχε διαμηνύσει ότι ο Κουρτς «δεν είναι πλέον κατάλληλος για το αξίωμα».

Την Τετάρτη οι εισαγγελείς έκαναν έφοδο σε πολλές τοποθεσίες που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα OeVP και ανακοίνωσαν ότι ο Κουρτς και άλλα εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα για ισχυρισμούς ότι δημόσιο χρήμα διοχετεύτηκε για να εξασφαλιστεί θετική κάλυψη από ΜΜΕ.

Ο Κουρτς αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, επαναλαμβάνοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν “ψευδείς”.

Μεταξύ του 2016 και του 2018, «κρατικοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον», σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι οποίοι βασίζουν την κατηγορία αυτή σε SMS που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν καγκελάριος, ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον κ. Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή στα χέρια των Συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η ταμπλόιντ εφημερίδα Österreich, είχε επίσης διαψεύσει τις καταγγελίες περί δημοσίευσης fake δημοσκοπήσεων υπέρ των Συντηρητικών.

Ο κ. Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, πάντως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ως αυτό το στάδιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος