Αυστραλία: Πλημμύρες, κροκόδειλοι και καταστροφικές πυρκαγιές (video)

Τα δύο άκρα αντίθετα – εξίσου όμως καταστροφικά – βιώνει η Αυστραλία τα τελευταία 24ωρα. Στα βορειοδυτικά της χώρας, στην Πολιτεία Queensland, οι καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες ήδη αποτελούν ρεκόρ, παρά το ότι συνηθίζονται αυτή την εποχή, έχουν προκαλέσει την ανεξέλεγκτη ροή υδάτων στον ποταμό Ross, με αποτέλεσμα την πλήρη υπερχείλιση του φράγματος στην περιοχή.

Αυστραλία: Πλημμύρες, κροκόδειλοι και καταστροφικές πυρκαγιές (video)

Οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν σήμερα να ανοίξουν στο 100% τη ροή των υδάτων από το φράγμα, καθώς η υπερχείλιση ήταν μεγαλύτερη από τα όρια αντοχής και αποθήκευσης με αποτέλεσμα, -με τον ακραίο ρυθμό των 1900 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο- τόνοι νερού να κατακλείσουν τα προάστια της πόλης Townsville και οι αρμόδιες Αρχές, με τη βοήθεια ακόμη και του Αυστραλιανού στρατού, να σπεύσουν να εκκενώσουν χιλιάδες κατοικίες.

Τις τελευταίες ώρες περισσότεροι από 1100 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί -μετά από οργανωμένες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης – σε Κέντρα Έκτακτης Φιλοξενίας που έχουν αναπτυχθεί σε παρακείμενες, ασφαλείς περιοχές.

Περισσότερα από 20.000 σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί, ενώ οι αρμόδιοι δηλώνουν πως όσο συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές – οι οποίες δεν προβλέπεται να κοπάσουν τις επόμενες 12 ώρες – η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί.

Ενδεικτικά, στο αεροδρόμιο της πόλης, έβρεξε σε επτά ημέρες περισσότερα από 1130 mm, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ ακόμη και για αυτή την περιοχή που ετησίως πλήττεται από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις την εποχή των μουσώνων.

H Δήμαρχος του Townsville, Jenny Hill δήλωσε πως η βροχόπτωση στη διάρκεια της νύχτας, με περισσότερα από 200 mm σε λιγότερες από 12 ώρες, επιδείνωσε την κατάσταση και ήδη έχουν δοθεί εντολές να προετοιμαστούν περισσότερα έκτακτα κέντρα φιλοξενίας για τον αυξανόμενο αριθμό των πληγέντων.

Τα διασωστικά συνεργεία χρειάστηκε να επέμβουν ακόμη και για τη διάσωση αστυνομικών οι οποίοι είδαν με τρόμο τα ορμητικά νερά να παρασύρουν το περιπολικό τους και αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο μέχρι να τους απεγκλωβίσουν.

Ακόμη χειρότερα, κάτοικοι της περιοχής εντόπισαν μέχρι και μεγάλους κροκόδειλους να έχουν καταλήξει στα κατοικημένα προάστια, αφού κι αυτοί παρασύρθηκαν από την ορμητικότητα των νερών!

Η πρωθυπουργός της Πολιτείας Annastacia Palaszcuk δήλωσε πως παρά την έκταση της πλημμυρισμένης περιοχής, πολλά σπίτια έχουν αποφύγει τα χειρότερα χάρη στο σχεδιασμό των αρμοδίων οι οποίοι έχουν προβλέψει η δόμηση των κατοικιών να είναι τέτοια ώστε να είναι κατασκευασμένα ψηλότερα από το επίπεδο του εδάφους.

Πενήντα πυρκαγιές σε εξέλιξη

Την ίδια ώρα στην Ταζμανία και τη Πολιτεία της Βικτώρια, οι καταστροφικές πυρκαγιές, περισσότερες από 50 που είναι σε εξέλιξη, έχουν θέσει σε συναγερμό τις Αρχές οι οποίες αναγκάστηκαν να απομακρύνουν πολλούς κατοίκους από τα σπίτια τους, την ώρα που εκατοντάδες πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα δίνουν τη μάχη να θέσουν τις φωτιές υπό έλεγχο.

Αυστραλία: Πλημμύρες, κροκόδειλοι και καταστροφικές πυρκαγιές (video)

Η Τασμανία έχει πληγεί ιδιαίτερα καθώς οι πυρκαγιές, οι οποίες είναι σε εξέλιξη για περισσότερες από 10 ημέρες, έχουν απανθρακώσει τεράστιες εκτάσεις δάσους ευκαλύπτων, από τα ιστορικότερα ολόκληρης της Αυστραλίας.

Στα ανατολικά της Πολιτείας Βικτώρια, στη διάρκεια της νύχτας, 5 κατοικίες στην περιοχή του Gippsland καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενω οι Αρμόδιοι δηλώνουν πως μετά την κατάσβεση η αποτίμηση αναμένεται να αποκαλύψει πως οι ζημιές είναι πιο εκτεταμένες.

Νωρίτερα εκδόθηκε προειδοποίηση εκκένωσης για όσους βρίσκονταν στην τουριστική πόλη Walhalla, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδοθεί και άλλες αντίστοιχες προειδοποιήσεις σε περιοχές που απείλησαν οι πυρκαγιές.

Σημειώνεται πως το κύμα πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Αυστραλία, ήρθε στη συνέχεια ενός πρωτοφανούς κύμα καύσωνα που ανέβασε σε κάποιες περιοχές το θερμόμετρο σχεδόν στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε άλλωστε πως ο Ιανουάριος του 2019 ήταν ο θερμότερος από τότε που διατηρούνται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, δηλαδή από τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος