Στις 11 η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου-Ο φάκελος των υπουργών-Οι προτεραιότητες-Η ΔΕΗ (video)

Στο φουλ βάζει τις μηχανές της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 11 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μετά τις προγραμματικές, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο, ενώ μέσα στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε τηλεφωνικώς σήμερα με τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς. Ο πρωθυπουργός άρχισε σημαντικές επαφές μεταξύ των οποίων και για το θέμα της ΔΕΗ για το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είπε πως το ζήτημα είναι επείγον και πιεστικό και πως επιδιώκεται σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και την επιχείρηση. «Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να πάμε γρήγορα. Δεν υπερβάλλουμε για το θέμα της ΔΕΗ. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα είμαστε πολύ σαφείς». Το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου,  αμέσως μετά το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.  Θα αφορά στην κατάργηση του ασύλου, την αλλαγή Ποινικού Κώδικα και την κυβερνησιμότητα των δήμων. Το νέο φορολογικό θα έρθει προς ψήφιση έως τις 10 Αυγούστου και θα αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη χωρίς τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ προκαλεί την αντίδραση Γεροβασίλη.

Κάθε υπουργός, στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί, θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα – υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας -ΗΠΑ βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε  ο κ. Μητσοτάκης  με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Στο τηλεφώνημα που διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά, συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ολοκληρώθηκε, η σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία δεν παραβρέθηκαν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ..

Νωρίτερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε συγκαλέσει άλλη σύσκεψη σχετικά με τον ανιπυρικό σχεδιασμό.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο υπουργός έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ, ενώ βασικός στόχος είναι να βγουν στο δρόμο, για την ασφάλεια των πολιτών, όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί.

Αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη

Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για  “εξώθηση σε παραίτηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ” και για “ρεβανσιστικές επιθέσεις της νέας Δεξιάς”. Είπε ότι “είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά”. “Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχεσεις για αξιολόγηση”, κατέληξε στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευθυμίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος