Την Παρασκευή 10/7 η κρίσιμη απόφαση για την Αγία Σοφία (video)

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση για την Αγία Σοφία, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι θα μετατραπεί σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.
“Αναμένουμε από την Τουρκία τις αποφάσεις της και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος που έχουμε πει πολλές φορές θα δημιουργήσει αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Tούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι την Παρασκευή είναι πιθανό το Συμβούλιο Επικρατείας να ανακοινώσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν παράνομη.

To ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας είχε πραγματοποιήσει ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Σε συνέντευξή του στο ANADOLU ο εκπρόσωπος του Τ. Ερντογάν,  Ιμπραήμ Καλίν φέρνει ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων που ως ναός δεν εμποδίζεται η επισκεψιμότητά της.

“Για επίσκεψη ξένων και ντόπιων τουριστών, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι οι χώροι αυτοί μουσεία. Όπως για παράδειγμα, η Παναγία των Παρισίων που είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα λειτουργίας πηγαίνουν οι χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Το ίδιο και στην εκκλησία Sacré-Coeur στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό. Και η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών” τόνισε.

Παρά την διεθνή κατακραυγή ο ελεγχόμενος από την Κυβέρνηση Τουρκικός Τύπος σχεδόν προεξοφλεί ότι η Αγία Σοφία θα αλλάξει χαρακτήρα.

Αλλά και η Τουρκική Κυβέρνηση απτόητη δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις της. Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, ημέρα που συμπίπτει με την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Τ. Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Δικαστηρίου αφήνει περιθώρια στον Τούρκο Πρόεδρο να λάβει την τελική απόφαση. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του 6ου αιώνα μ.Χ. που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO και είναι ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Και ο μουσουλμανικός κόσμος αντιδρά στην βίαιη αλλαγή του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

“Όλοι να έχουμε το σεβασμό προς τους λατρευτικούς ναούς. Όπως φαίνεται και από το όνομα, Αγιά Σοφιά, είναι ένας χριστιανικός ναός. Βέβαια, υπήρχαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί και όταν μετατράπηκε σε τζαμί στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τάδε ημερομηνία, αυτό ήταν. Και από κει και πέρα, όταν μετατράπηκε σε μουσείο εκείνη την εποχή, οι πολιτικές αρχές αποφάσισαν αυτό και έτσι. Αλλά εγώ, σαν θρησκευτικός, θα ήταν καλό δηλαδή, να έχουμε τον σεβασμό. Αρκεί αυτή η ονομασία Αγιά Σοφιά, φαίνεται από την ονομασία της ότι είναι ένα χριστιανικός ναός, ιερός ναός για τους χριστιανούς. Και βλέπω ότι δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση τώρα να γίνεται, δηλαδή” δήλωσε ο Μουφτής Κομοτηνής, Χαλίλ Τσιχάντ.

Σε παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού.

“Η Αγία Σοφία είναι θέμα που αγγίζει τα εσώτερα των Ανθρώπων, όχι μόνο των θρησκευομένων αλλά και γενικότερα. Δεν είναι μόνο Χριστιανικό μνημείο αλλά και παγκόσμιου πολιτισμού και όπου πολεμάται ο πολιτισμός πέφτει η ανθρώπινη αξία. Όλα δείχνουν ότι η ανθρωπιά χάνει κάθε μέρα και περισσότερο” επεσήμανε.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική είδηση: Τουρκικά ΜΜΕ: Πληθαίνουν οι πληροφορίες για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Νέα παρέμβαση Πομπέο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος