Αυξάνεται ο κίνδυνος για ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια στην Ευρώπη – Τι αναφέρει ο ECDC

Τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς, όπως ο δάγκειος πυρετός, έχουν μετακινηθεί σε νέα μέρη της Ευρώπης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες λένε ότι οι συχνότεροι καύσωνες και οι πλημμύρες καθώς και τα μεγαλύτερα και θερμότερα καλοκαίρια έχουν δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τα έντομα.

Ζητούν καλύτερα μέτρα για την προστασία από τα κουνούπια καθώς, όπως λένε, χωρίς αυτά, είναι πιθανές περισσότερες ασθένειες και θάνατοι.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), παρακολουθεί την εξάπλωση των διαφόρων ειδών κουνουπιών που μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν μια σειρά διαφορετικών ιών στον άνθρωπο.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο δάγκειος πυρετός και ο Ζίκα – οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πυρετό και μυϊκούς πόνους, και στη χειρότερη περίπτωση να κάνουν τους ανθρώπους να ασθενήσουν σοβαρά.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, φέτος, το κουνούπι Aedes albopictus (γνωστό ως φορέας του δάγκειου πυρετού και του chikungunya) “εγκαταστάθηκε” σε 13 χώρες της Ευρώπης – που σημαίνει ότι έχει αναπτύξει αυτοσυντηρούμενο πληθυσμό που αναπαράγεται – σε σύγκριση με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες πριν από μια δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, πέρυσι, το Aedes aegypti, το οποίο μπορεί να μεταδώσει ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022:

  • υπήρξαν 1.133 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και 92 θάνατοι, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να αποκτώνται στην Ευρώπη – το υψηλότερο από την κορύφωση των περίπου 1.548 κρουσμάτων το 2018
  • κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία
  • 71 κρούσματα τοπικά αποκτηθέντος δάγκειου πυρετού καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη – ισοδύναμα με τον συνολικό αριθμό που αναφέρθηκε μεταξύ 2010 και 2021
  • κρούσματα δάγκειου πυρετού παρατηρήθηκαν στη Γαλλία και την Ισπανία

Η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε τρόπους ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών, ενίσχυσης της επιτήρησης και επιβολής μέτρων ατομικής προστασίας”.

Το ECDC αναφέρει ότι είναι “απαραίτητο” οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το κοινό να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των διαφόρων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος