Αθ. Εξαδάκτυλος στο Πρώτο: «Θύμα» παρεξήγησης η μάσκα- Για τους άνω των 60 η 4η δόση δεν έχει ερωτηματικό (audio)

«Η μάσκα είναι θύμα παρεξήγησης, διότι εμείς επιστημονικά είπαμε ότι τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσουμε να το κάνουμε από μόνοι μας χωρίς το πρόστιμο και ο κόσμος κατάλαβε ότι αφού δεν έχω πρόστιμο γιατί να την φοράω» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

«Δεν γίνεται δουλειά έτσι όμως, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι γιατί θα έχουμε μεγάλο χρονικό διάστημα που δυστυχώς θα απασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Αν δεν ακολουθούνται αυτοβούλως οι συμβουλές θα είναι πολύ δύσκολο να επιβάλλονται δια του προστίμου και δεν θα έχουμε και αποτελέσματα» συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Συσχετίζοντας την διασπορά του ιού με τους επιδημιολογικούς δείκτες ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στην αύξηση των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού. «Από την έλευση του Ιουλίου έχουμε καθημερινά αριθμό νεκρών διψήφιο που έχει μπροστά το -2- που δεν το είχαμε όλο τον Ιούνιο και αυτό είναι στενάχωρο και ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί το κύμα εμείς να κοιτάξουμε πώς θα κολυμπήσουμε πάνω στο κύμα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φοράμε τις μάσκες όπως τις φορούσαμε το Πάσχα, χωρίς να περιμένουμε το πρόστιμο για να το κάνουμε. Και οι άνω των 60 να κάνουν την τέταρτη δόση για να μην βρεθούν σε αυτή την μαύρη στατιστική που περιέγραψα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους ή έναν οποιοδήποτε γιατρό ο οποίος θα τους συμβουλεύσει αφού ρωτήσει αρκετά πράγματα για την υγεία τους και το ιστορικό τους. «Η συμβουλή δηλαδή για τους κάτω των 60 είναι εξατομικευμένη. Έχουν μια προτεραιότητα οι ηλικίες 50-60 ετών για να κάνουν την ερώτηση αυτή αλλά και οι μικρότεροι θα πρέπει να κάνουν την ερώτηση για να δουν αν πρέπει να κάνουν την 4η δόση, ενώ για τους άνω των 60 δεν χρειάζεται ερώτηση. Η 4η δόση γίνεται για να προστατέψει από την βαριά νόσηση και τον θάνατο, άρα πρέπει κανείς να εκτιμήσει πόσος είναι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο που έχει μπροστά του και αναλόγως να εμβολιαστεί ή όχι» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ερωτηθείς για την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία των νέων εμβολίων, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε πως αυτή την στιγμή το εμβόλιο δεν είναι προς διανομή, την ώρα μάλιστα που πάρα πολλοί άνθρωποι καθυστερούν να κάνουν την 4η δόση περιμένοντας το επόμενο. «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε ένα εμβόλιο που να είναι επικαιροποιημένο, άλλωστε και μια καθυστέρηση που υπάρχει, έχει να κάνει με το ότι ετοιμάστηκε ένα εμβόλιο για την Όμικρον αλλά ζητήθηκε να αφορά τις υποπαραλλαγές της» ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος