Ασύμβατος με την Ε.Ε ο νόμος για την ανώτατη παιδεία στην Ουγγαρία

Μη συμβατός με τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτουν από τη γενική Συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (GATS), είναι ο νόμος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Το  υπογραμμίζει η Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τα ΜΜΕ, Elżbieta Bieńkowska, σε απάντησή της προς τον αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «ακραίες προσπάθειες της κυβέρνησης Orbán να περιορίσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στην Ουγγαρία, όπως προκύπτει και με πρόσφατο νόμο της χώρας, ο οποίος φαίνεται να αμφισβητεί τη δυνατότητα του Central European University να λειτουργεί υπό αντίστοιχο καθεστώς με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια που λειτουργούν εκτός της ακαδημαϊκής τους έδρας».

Το ερώτημα στην κομισιόν απευθύνθηκε καθώς η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ενός ευρέως φάσματος θεσμών από την ίδια την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών μέχρι και το European University Institute και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη κίνηση ακολουθεί άλλες, όπως η ξενοφοβική και βαθιά αντιευρωπαϊκή στάση της κυβέρνησης Orbán στο Προσφυγικό.

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος αναφέρει πως η Κομισιόν έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας στις 26 Απριλίου, στις 13 Ιουλίου αιτιολογημένη γνώμη και στις 4 Οκτωβρίου συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη.

Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση των απαντήσεων των ουγγρικών Αρχών στην αιτιολογημένη γνώμη και τη συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος