Ασύλητος αρχαίος τάφος επιφανούς γυναίκας στη Σίκινο (video)

Πολύτιμα κοσμήματα και μεταλλικά αγγεία ανακαλύφθηκαν σε ασύλητο τάφο, αριστοτεχνικά κρυμμένο για μην εντοπιστεί από τυμβωρύχους, στην Επισκοπή της Σικίνου. Τα ευρήματα από τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, που ξεκίνησαν το 2017 όταν εξασφαλίστηκαν 750.000 ευρώ από τα ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, προκαλούν καινούργιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για το μικρό κυκλαδίτικο νησί. 

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως, αυτή τη φορά στη Σίκινο, το μικρό νησί των Κυκλάδων μεταξύ Φολέγανδρου και Ίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μαυσωλείου της Επισκοπής, του 2ου η 3ου αι., που στα βυζαντινά χρόνια μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, βρέθηκε ασύλητος τάφος γυναίκας, εντός του οποίου βρέθηκαν πολύτιμα κοσμήματα και γυάλινα και μεταλλικά αγγεία.

Το μνημείο της Επισκοπής είναι εδώ και πολλά χρόνια κλειστό για το κοινό λόγω προβλημάτων στερέωσής του. Οι εργασίες αποκατάστασής του, που ξεκίνησαν το 2017, οδήγησαν στην ανακάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου. Από δύο επιγραφές στις οποίες υπάρχει το γυναικείο όνομα Νεικώ συμπεραίνεται ότι το μαυσωλείο οικοδομήθηκε στη μνήμη της.

Η Σίκινος από τους κλασικούς χρόνους αναφέρονταν ως τόπος φτωχός. Ο πλούτος των ευρημάτων δεν συνάδει με την εικόνα που έχουμε για το νησί, που ωστόσο παραμένει αρχαιολογικά ανεξερεύνητο.

Η ανασκαφή κατά το μάλλον ή ήττον έχει ολοκληρωθεί. Στο επόμενο διάστημα τα ευρήματα θα συντηρηθούν και θα μελετηθούν και θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μνημείου. Η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι να δημιουργηθεί μουσειακός χώρος όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα της Επισκοπής και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί θησαυροί της Σικίνου.

Πηγή ΕΡΤ Ρεπορτάζ Ματίνα Καλτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος