Σπάνιες εικόνες που κατέγραψε ένα ιαπωνικό διαστημικό σκάφος κατά τη διέλευσή του κοντά από έναν αστεροειδή που περνά κοντά στη Γη αποκάλυψαν ότι ο διαστημικός βράχος μοιάζει με χιονάνθρωπο, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, οι επιστήμονες.
Το Hayabusa2, ένα διαστημικό σκάφος μεγέθους περίπου όσο ένα ψυγείο, πέρασε σε πολύ μικρή απόσταση από τον αστεροειδή Torifune την Κυριακή, στο πλαίσιο μιας αποστολής που απέδειξε τη δυνατότητα εκτροπής ενός δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς από την πορεία του προς τη Γη.
Μια νέα εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) ενδέχεται να συμβάλει σε τέτοιες προσπάθειες, καθώς οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αστεροειδείς κοντά στη Γη διαφέρουν σημαντικά ως προς το μέγεθος, το σχήμα και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειάς τους.
«Τη στιγμή που είδα αυτή την εικόνα και τα επιστημονικά δεδομένα, πραγματικά ανατρίχιασα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επιστήμονας της JAXA, Γιούγια Μιμάσου, προσθέτοντας ότι ο αστεροειδής «προσωπικά μου θύμισε έναν χιονάνθρωπο».
Η ασπρόμαυρη εικόνα, που τραβήχτηκε από τηλεσκοπική κάμερα, έδειχνε δύο στρογγυλά σώματα ενωμένα μεταξύ τους.
«Μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμη και τους βράχους. Δεν περίμενα πραγματικά ότι θα καταφέρναμε να τραβήξουμε μια τέτοια φωτογραφία, οπότε είμαι ενθουσιασμένος», είπε.

Η αποστολή ακολουθεί την επιτυχημένη δοκιμή της NASA το 2022, κατά την οποία άλλαξε η τροχιά του αστεροειδούς Dimorphos, όταν ένα διαστημικό σκάφος προσέκρουσε σκόπιμα πάνω του.
Ήταν ήδη γνωστό ότι ο Torifune είχε επίμηκες σχήμα, όμως οι λεπτομέρειες της μορφολογίας του παρέμεναν άγνωστες.
Το διαστημικό σκάφος, κινούμενο με ταχύτητα άνω των 18.000 χιλιομέτρων την ώρα, επρόκειτο να περάσει σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τον αστεροειδή. Ωστόσο, η JAXA ανακοίνωσε ότι η ακριβής απόσταση θα επιβεβαιωθεί μετά την ανάλυση των δεδομένων.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, η αποστολή θα αποτελεί μία από τις πιο κοντινές διελεύσεις διαστημικού σκάφους από αστεροειδή κοντά στη Γη που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ.
Η JAXA ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι κατάφερε να συλλέξει δεδομένα από τρεις ακόμη επιστημονικές συσκευές, οι οποίες μπορούν να μετρήσουν την απόσταση από τον αστεροειδή και να εξετάσουν την πιθανή ύπαρξη νερού.
Η JAXA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) συνεργάζονται επίσης σε μια ακόμη αποστολή πλανητικής άμυνας, με στόχο τη μελέτη του αστεροειδούς Απόφις (Apophis), ο οποίος θα περάσει πολύ κοντά στη Γη τον Απρίλιο του 2029.
Το Hayabusa2, που εκτοξεύθηκε το 2014, είχε ήδη εντυπωσιάσει την επιστημονική κοινότητα όταν προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή Ryugu και συνέλεξε δείγματα από την επιφάνειά του, περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Έξι χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Γη μεταφέροντας πολύτιμα δείγματα από τον Ryugu, το όνομα σημαίνει «Παλάτι του Δράκου» στα ιαπωνικά, προσφέροντας στους επιστήμονες πολύτιμα στοιχεία για το πώς ήταν το Ηλιακό Σύστημα κατά τη γέννησή του, πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής στον Torifune, το διαστημικό σκάφος αναμένεται να επιχειρήσει το 2031 ένα «ραντεβού» (rendezvous) με τον αστεροειδή 1998 KY26, έναν ελιγμό κατά τον οποίο θα πετάξει παράλληλα με τον αστεροειδή ή θα προσεδαφιστεί πάνω του, προκειμένου να συλλέξει λεπτομερή επιστημονικά δεδομένα.
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος