Πληθαίνουν οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο δημοσίων σχέσεων της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλίας, Πέτρο Παπαδημητρίου, τα περιστατικά είναι αλλεπάλληλα το τελευταίο διάστημα. Οι μεθοδολογίες που ακολουθούνται από τους απατεώνες για την αλίευση των στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, είναι διάφορες, για να εγκλωβίσουν τα θύματά τους και αφορούν κυρίως το διαδίκτυο. Μόνο το 2021, 237 ήταν τα περιστατικά απάτης στη Θεσσαλία.
Οι επιτήδειοι καταφέρνουν να μπλέξουν στα δίχτυα τους τους ανυποψίαστους επιχειρηματίες και ιδιώτες, αλιεύοντας στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Όπως είπε στην ΕΡΤ3 ο κ. Παπαδημητρίου, δύο είναι οι κύριοι τρόποι δράσης: Πρώτον, κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία και αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.
Δεύτερον, οι επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και, στην συνέχεια, τα χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς, για τις αγορές αυτές, δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.
Αμέτρητες είναι οι απάτες και σε βάρος επιχειρηματιών, με το πρόσχημα της εσφαλμένης τραπεζικής κατάθεσης.
Άλλες τέσσερις πολύ κοινές και γνωστές μέθοδοι απάτης, είναι η είσοδος στα σπίτια απατεώνων που παρουσιάζονται ως υπάλληλοι τηςΔΕΗ ή τεχνικοί συντήρησης ανελκυστήρων ή πωλητές ειδών ή γνωστοί συγγενικών τους προσώπων, με σκοπό την κλοπή ή τη ληστεία.
Σε σχετικό βίντεο της αστυνομίας, δίνονται συμβουλές για το πώς μπορούν οι πολίτες να αποφεύγουν τις κακοτοπιές και πώς να αναγνωρίζουν το phishing.
Δημιουργός του συγκεκριμένου βίντεο είναι ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος θέλησε με αυτή του την πρωτοβουλία να βοηθήσει τον κόσμο, μετά τα συχνά περιστατικά ηλεκτρονικών απατών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σκοπός του είναι να αποτυπωθούν οι εικόνες στον κόσμο ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς οι περισσότεροι κουράζονται να διαβάζουν μακροσκελή κείμενα, γι’ αυτό και αποφάσισε να ντύσει τα λόγια με εικόνες, σε ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΙΑ ΓΚΟΥΣΙΑΡΗ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος