Ασκήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ιαπωνία θα διεξάγουν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό από το 2025 “για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην περιοχή και να αναπτύξουν περαιτέρω την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων κάθε χώρας να επιχειρούν από κοινού”.

Ο Ινδο-Ειρηνικός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των αυξανόμενων οικονομικών δεσμών με τις χώρες της περιοχής, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν.

“Σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο όπου δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε ενωμένοι με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας”, είπε ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει ήδη διάφορες ασκήσεις στην περιοχή – με τα HMS Spey και HMS Tamar να αναπτύσσονται συνεχώς, ενώ από το επόμενο έτος, το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Prince of Wales θα αναπτυχθεί στην περιοχή, επικεφαλής μιας Carrier Strike Group, για μια σειρά επιχειρήσεων και ασκήσεων με εταίρους και συμμάχους – συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης σε λιμάνι της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, η συμμαχία Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ μέσω του προγράμματος AUKUS προχωρά με στόχο την κατασκευή συμβατικά εξοπλισμένων πυρηνικών υποβρυχίων που θα παραδοθούν στο ναυτικό της Αυστραλίας. Τον περασμένο μήνα , σε επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στην Αυστραλία επιβεβαιώθηκε ότι μια βρετανική επιχείρηση θα συνεργαστεί με μια αυστραλιανή εταιρεία για την κατασκευή των υποβρυχίων.

Η συνεργασία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων νέων στρατιωτικών τεχνολογιών, ενώ σε επόμενο βήμα, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, οι οποίες ενδεχομένως συμβάλουν στο πρόγραμμα.

Aνταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος