Artist Talks και Εργαστήριο φωτογράφισης τοπίου στο MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Η φωτογραφία τοπίου μπαίνει ξανά… στο κάδρο, από το λιμάνι, έως το Σέιχ Σου και το Καλοχώρι στην περίμετρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή δύο παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της τρέχουσας έκθεσης «landscape stories» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ομιλία «Ίχνη της επιφάνειας» του φωτογράφου Jeff Vanderpool (8 Απριλίου, είσοδος ελεύθερη) στον κύκλο «Artist Talks» και το εργαστήριο φωτογραφίας τοπίου με τίτλο «Ανατολή και δύση στο κατώφλι της πόλης» με εισηγητές τους Jeff Vanderpool και Στέργιο Καράβατο και (9 & 10 Απριλίου, με δηλώσεις και κόστος συμμετοχής).

Artist Talks: Jeff Vanderpool, Ίχνη της επιφάνειας

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, ώρα 19:00, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Είσοδος ελεύθερη.

Mία από τις κύριες χρήσεις της φωτογραφίας από την εφεύρεσή της ήταν η αποτύπωση ανθρωπογενών και φυσικών τοπίων. Η δημιουργία αυτών των εικόνων έχει συχνά συνδεθεί με την αποτίμηση του φυσικού περιβάλλοντος ή, στην περίπτωση του δομημένου περιβάλλοντος, με την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνονται οι πολιτιστικές δυνάμεις. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει κάποιο άλλο κοινό στοιχείο μεταξύ των θεμάτων αυτών που να έλκει το βλέμμα και την προσοχή μας; Και γιατί άραγε το μέσο της φωτογραφίας ενδείκνυται για να το αποτυπώσει;

Το έργο του φωτογράφου Jeff Vanderpool είναι αφιερωμένο στην απεικόνιση και στην τεκμηρίωση αντικειμένων και τοπίων που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Σύμφωνα με τον ίδιο μεταξύ των πρωταρχικών ενδιαφερόντων που εντοπίζει κανείς στο τοπίο, είτε ανθρωπογενές είτε φυσικό, είναι η κλίμακα και η φαινομενική διαχρονικότητά του στον χρόνο. Κοιτάζοντας το καθένα από αυτά, μας παρουσιάζεται μια διαφορετική κατανόηση της κλίμακας και του χρόνου, που εκτείνεται πολύ πέρα από την πεπερασμένη ανθρώπινη εμπειρία μας.

Στην ομιλία του στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ο Jeff Vanderpool θα εξερευνήσει αυτές τις ιδέες μέσα από παραδείγματα από την προσωπική του δουλειά και τις εικόνες και ιδέες που τον έχουν εμπνεύσει.

Εργαστήριο φωτογραφίας τοπίου: Ανατολή και δύση στο κατώφλι της πόλης

Εισηγητές: Jeff Vanderpool & Στέργιος Καράβατος

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Απριλίου 2022 (Με δηλώσεις και κόστος συμμετοχής)

Δύο άκρα της πόλης, το δάσος του Σέιχ Σου και η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, αποτελούν το πεδίο ενδιαφέροντος του εργαστήριου φωτογραφίας τοπίου που διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Δύο τοπόσημα διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά αντίστοιχου ειδικού βάρους στην αναζήτηση για το τι συμβαίνει εκεί που ο αστικός ιστός και οι χρήσεις του ακουμπούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού πλούτου και ιστορίας.

Στο εργαστήριο θα εξερευνήσουμε φωτογραφικά τα οικοσυστήματα του υδροβιότοπου και του δάσους, με την πόλη να προβάλλει ανάμεσά τους ως συνεχής παρουσία. Παράλληλος στόχος του εργαστηρίου είναι η μελέτη της φωτιστικής συνθήκης στη φωτογραφία τοπίου. Έτσι, οι δύο καθοδηγούμενες φωτογραφικές εξορμήσεις θα ξεκινήσουν διαφορετικές ώρες (απόγευμα/δύση στο Σέιχ Σου, ανατολή/πρωινό στο Καλοχώρι) και θα πλαισιωθούν από μία αρχική παρουσίαση των εισηγητών (ανάπτυξη της θεματικής «πόλη και φύση» στην ιστορική και σύγχρονη φωτογραφία, μια προσέγγιση του «καιρού» ως στοιχείου νοηματοδότησης της τοπιογραφίας) και από μία τελική συζήτηση και ανάλυση των φωτογραφιών που θα προκύψουν.

Πρόγραμμα εργαστηρίου

Σάββατο 9 Απριλίου

11:00-14:00 Παρουσιάσεις εισηγητών στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

17:30-20:30 Φωτογράφιση στο Σέιχ Σου

Κυριακή 10 Απριλίου

06:30-09:30 Φωτογράφιση στο Καλοχώρι. Αναχώρηση λεωφορείου στις 6:30 το πρωί από το άγαλμα Βενιζέλου

16:00-19:00 Παρουσίαση και κριτική ανάλυση φωτογραφιών στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Βιογραφικά σημειώματα εισηγητών

Οι Jeff Vanderpool και Στέργιος Καράβατος είναι φωτογράφοι και συνεργάζονται από το 2012 στην οργάνωση και από κοινού διδασκαλία σειράς σεμιναρίων και εργαστηρίων φωτογραφίας με θέμα την αρχιτεκτονική, το αστικό και το φυσικό τοπίο με διάφορους φορείς, μεταξύ άλλων με τη Μη-κερδοσκοπική εταιρία MONUMENTA για την προστασία της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Jeff Vanderpool γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια οικογένεια Αμερικανών, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον κόσμο των κλασικών σπουδών και της αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Σπούδασε φιλοσοφία και κλασική αρχαιολογία στο Boston University, φωτογραφία στο International Center of Photography στη Νέα Υόρκη και έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εικόνα και την Επικοινωνία από το Goldsmiths College του Λονδίνου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2011. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η προσωπική φωτογραφική δουλειά του επικεντρωνόταν πάντα στο τοπίο, είτε ανθρωπογενές είτε φυσικό και από τότε που μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, το τοπίο της ίδιας της χώρας έγινε κεντρικό θέμα στη δουλειά του. Επαγγελματικά ο Jeff ασχολείται εκτενώς με τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, εργάζεται σε φωτογραφικά προγράμματα για πολιτιστικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΜΚΟ, ανασκαφές και μεμονωμένους ερευνητές. Εκτός από τη δουλειά του ως φωτογράφος, ο Jeff ασχολείται επίσης με τη διδασκαλία φωτογραφίας και αρχαιολογίας, συμμετέχει σε έργα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων φωτογραφίας, εκθέσεις και εκδόσεις.

Ο Στέργιος Καράβατος (Θεσσαλονίκη, 1972) είναι φωτογράφος, ανεξάρτητος επιμελητής και εκπαιδευτής της φωτογραφίας με πολύπλευρη διδακτική εμπειρία. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φωτογραφία στη σχολή ESP στη Θεσσαλονίκη και κατέχει τον τίτλο Master of Arts in Photographic Studies από το University of Leiden στην Ολλανδία. Το διάστημα 2002-2008 και από το 2016 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων. Από το 2013 μέχρι το 2019 συντόνιζε την εκθεσιακή εγκατάσταση του Athens Photo Festival που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Διδάσκει φωτογραφία σε ιδιωτική σχολή στη Θεσσαλονίκη και έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Monumenta, MA in Heritage Management, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Άρσις, Εταιρία Ψυχολογία και Τέχνη) στην οργάνωση εργαστηρίων φωτογραφίας για αρχάριους, επαγγελματίες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στο πρόσφατο έργο του ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων, φυσικού τοπίου και ιστορικής μνήμης. Συχνά συνδυάζει τη φωτογραφία με άλλα αφηγηματικά μέσα, όπως ηχητικά ντοκουμέντα, video και αρχειακό υλικό.

Οδηγίες και δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως και την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 15:00, στο τηλ. 2310 566716 και το reception.photography@momus.gr. Κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ/άτομο. Έκπτωση 20% για φοιτητές (με την ένδειξη της φοιτητικής ταυτότητας).

Είναι απαραίτητης βασικές γνώσεις χειρισμού ψηφιακής μηχανής (DSLR ή mirrorless) με χειροκίνητες ρυθμίσεις. Οι συμμετέχοντες είναι καλό να φορούν παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία, καθώς οι διαδρομές είναι περίπου 5 χιλ. Στο Καλοχώρι η διαδρομή είναι εύκολη σε ευθεία και στο Σέιχ Σου μέτριας δυσκολίας (λόγω υψομετρικής διαφοράς) σε κυκλική πορεία.

Η είσοδος στο μουσείο γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (εντός τελευταίων τριών μηνών). Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο μουσείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος