Αρνητικά ρεκόρ στην αγροτική παραγωγή της Περιφέρειας Γρεβενών

Την άμεση στήριξη της αγροτικής παραγωγής στα Γρεβενά ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Φωλίνας, καθώς διαπιστώνεται μείωση της αγροτικής παραγωγής από την ξηρασία.

Η ανομβρία των δυο προηγούμενων μηνών και ένας παγετώνας, προκαλούν πονοκέφαλο στους καλλιεργητές των σιτηρών στα Γρεβενά. Η παραγωγή σημειώνει σε αρνητικό  ρεκόρ 20ετίας με 100- 150 κιλά ανά στρέμμα. Λόγω του υψηλού κόστους των λιπασμάτων πολλά χωράφια υπολιπάνθηκαν με αποτέλεσμα την μικρότερη παραγωγή.

«Οι γεωργοί βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική θέση», τονίζει ο κ. Φωλίνας, και εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στην παγκόσμια κρίση, εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, την αύξηση των τιμών των γεωργικών μέσων και το κόστος παραγωγής  της καλλιέργειας. Αυτά σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή που αναμένεται στον νομό Γρεβενών λόγω της ζημίας των αροτραίων καλλιεργειών από την ξηρασία,  κάνουν την κατάσταση δυσβάσταχτη.

Για υπέρογκα κόστη κάνει λόγο ο αγρότης Τάκης Γιώτης, ο οποίος δηλώνει πως η καλύτερη παραγωγή που αλώνισε ήταν γύρω στα 200 κιλά στάρι ανά στρέμμα, όταν παλαιότερα ήταν γύρω στα 500 κιλά.

Στον Νομό, καλλιεργούνται περίπου 170.000 στρέμματα με σιτηρά και 45.000 στρέμματα με όσπρια. Ο Αντιπεριφερειάρχης, ζητά την άμεση ένταξη των γεωργών της περιοχής στα ανάλογα προγράμματα οικονομικής στήριξης του Υπουργείου Γεωργίας και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) τα λεγόμενα ΠΣΕΑ, για την κάλυψη των ζημιών των αροτραίων καλλιεργειών από την ξηρασία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος