Άρης Μαραγκόπουλος στο Πρώτο: Χρυσωρυχείο μνήμης η «Οδύσσεια» του Τζόυς – «Σίσυφος» ο Λεοπόλδος Μπλουμ, όπως και όλοι μας (audio)

«Χρυσωρυχείο μνήμης»  χαρακτήρισε το εμβληματικό βιβλίο «Οδύσσεια» του ιρλανδού συγγραφέα Τζέημς Τζόυς, ο συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης, Άρης Μαραγκόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, με αφορμή την καθιέρωση να εορτάζεται η 16η Ιουνίου ως Bloomsday, δηλαδή ως η ημέρα του Λεοπόλδου Μπλουμ, του ήρωα του βιβλίου.

«Ο σύγχρονος Οδυσσέας, Λεοπόλδος Μπλουμ, προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο, να επιβιώσει. Ένας καθημερινός άνθρωπος που παλεύει χωρίς να τα καταφέρνει, είναι και λίγο Σίσυφος, όπως Σίσυφοι είμαστε όλοι μας σε  αυτή τη ζωή που ζούμε, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες», επισήμανε.

Μίλησε για ένα απαιτητικό βιβλίο, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «δύσκολο», λέγοντας πως «και ο Ντοστογιέφσκι είναι δύσκολος, και ο Κάφκα είναι δύσκολος, και ο Τσέχοφ είναι δύσκολος, για να μην αναφέρω πόσο δύσκολος μπορεί να φαίνεται ένας συγγραφέας από την ύστερη αρχαιότητα, όπως ο Λουκιανός».

«Είναι εγκυκλοπαίδεια. Ο Τζόυς είναι ο Αριστοτέλης της νεωτερικότητας. Όπως ο Αριστοτέλης είχε τα πάντα, φρόντιζε να ξέρει τα πάντα, να ψάχνει τα πάντα. Ο Τζόυς ήταν Αριστοτελικός ως προς πάρα πολλά πράγματα, είχε την ίδια άποψη για την Ιστορία. Οι δυσκολίες για την ανάγνωση του βιβλίου υπάρχουν, αλλά οι δυσκολίες είναι αυτό που θέλει να πει το κείμενο. Θέλει να πει, “αναγνώστη κοίταξε, η ζωή δεν είναι εύκολη, η ζωή είναι δύσκολη. Πρέπει να μάθεις μερικά πράγματα, πρέπει να τα ψάξεις από την αρχή. Και πρώτα απ΄ όλα πρέπει να ξεκολλήσεις από 3 πράγματα: Η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια. Αν δεν ξεκολλήσεις από αυτά τα δίχτυα, δεν μπορείς να πας παραπέρα”», υπογράμμισε.

«Ο αναγνώστης που θα προσεγγίσει αυτό το κείμενο, πρέπει να προσπαθήσει να απαλλαγεί από τα δεσμά της έως τότε ιδέας του για τον κόσμο, για τον άνθρωπο, για την πολιτική, για την κοινωνία»,  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκόπουλος.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και μεταφραστή, ο κάθε αναγνώστης θεωρεί αναγκαίο να έχει τη βιβλιοθήκη του την «Οδύσσεια» του Τζόυς, όπως κάποιος άλλος θεωρεί ότι πρέπει να έχει τα ομηρικά έπη ή τη Βίβλο. «Θέλει μια καλλιέργεια, έχει ορισμένα προαπαιτούμενα η ανάγνωσή του. Θέλει να μην είσαι από αυτούς τους αναγνώστες που έχουν εθιστεί τόσο πολύ στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή στα ρομάντζα, ώστε να μην αντέχουν να προχωρήσουν σε ένα κείμενο το οποίο έχει παραγράφους που θέλουν να σκεφτείς και λίγο. Να σκεφτείς τον κόσμο γύρω σου πέρα από τον δικό σου εαυτό, τη μαμά σου, τον μπαμπά σου, τον αγαπημένο σου και την αγαπημένη σου. Να θες ν σκάψεις λίγο βαθύτερα. Αν είσαι αναγνώστης αυτού του τύπου, τότε συναντάς δυσκολίες αλλά δεν το εγκαταλείπεις ποτέ. Υποχρεώνεσαι να επανέρχεσαι ξανά και ξανά σε όλη σου τη ζωή γιατί πάντα βρίσκεις πράγματα», επισήμανε ο κ. Μαραγκόπουλος.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος