Άρειος Πάγος: Δεν θα εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Ελεύθεροι είναι και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά την αποτυχημένη, τον Ιούλιο  του 2016, απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Δηλώσεις των συνηγόρων των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων, δήλωσε ο συνήγορός τους Χρήστος Μυλωνόπουλος.

Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο έτερος συνήγορος, Όμηρος Ζέλιος.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη.Πιστεύουμε στη Δημοκρατία, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου σωστά παίρνει υπόψη το πλαίσιο προστασίας των αιτούντων άσυλο Τούρκων αξιωματικών τονίζει το ΚΚΕ.

Ένταλμα σύλληψης για τους 8 από την Τουρκία

Η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Από το πρωί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης παρακολουθούν την εξελιξη της υπόθεσης, ενώ η εφημερίδα Χουριέτ με ανάρτησή της δημοσίευσε άμεσα την απόφαση.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος