Το Φεστιβάλ, σύμφωνα με τη διευθύντριά του, Ελίζ Ζαλαντό που μίλησε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου από την Αθήνα, έρχεται φέτος κοντά στον παλιό του εαυτό και επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που το φεστιβάλ πραγματοποιείται για ακόμα μία χρονιά, γιατί το σινεμά είναι πάντα δίπλα μας, είτε στα εύκολα, είτε στα δύσκολα.
Αναφερόμενος στον μεγάλο δημιουργό, Θεόδωρο Αγγελόπουλο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, τόνισε πως ακόμα και η παραλία της Θεσσαλονίκης λέει «Αγγελόπουλος για πάντα» ενώ στη λήξη της συνέντευξης Τύπου στο Ολύμπιον ο ίδιος διάβασε τον μονόλογο του ήρωα στη σπουδαία ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα».
Τo Φεστιβάλ υποδέχεται την πολυσύνθετη, λαμπερή και πάντα τολμηρή στις επιλογές της, Σαρλότ Γκενσμπούρ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, Νυχτερινοί επισκέπτες του Μικαέλ Ερς. Επίσης, καλωσορίζουμε με χαρά τον παλιό και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ, Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, Το χρυσάφι του Ρήνου.
Το Φεστιβάλ στηρίζει σταθερά την ελληνική παραγωγή και τους δημιουργούς μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Διοργανώνεται, επίσης, spotlight σε δύο σπουδαίες Ελληνίδες δημιουργούς: τη Μαρία Πλυτά την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά και τη Μαρία Γαβαλά, στην οποία θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για την συμβολή της στον ελληνικό κινηματογράφο. Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θ’ απονεμηθεί και στη θρυλική εταιρεία παραγωγής Finos Film, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της.
Το Φεστιβάλ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά: Μέσα από τη δράση Meet the Future που παρουσιάζει επτά ανερχόμενους ηθοποιούς από την Ελλάδα, με την πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με τα φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και της Δράμας και με τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy. Παράλληλα, το Φεστιβάλ προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά screening fee σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του στις 3 Νοεμβρίου με την ταινία «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, ενώ η ταινία λήξης θα είναι το φιλμ «Κορσές» της Μαρί Κρόιτσερ, που θα προβληθεί στις 13 Νοεμβρίου.
Με ambassador τον αγαπημένο ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη και το νεοσύστατο τμήμα Agora Series, που πιάνει τον παλμό της εποχής, η Αγορά του 63ου ΦΚΘ θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Μάλιστα, η Αγορά της φετινής διοργάνωσης θα αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στη νέα ενότητα Agora Series, μέσα από μια σειρά από masterclasses και συζητήσεις που θα αναδείξουν τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στην τηλεοπτική παραγωγή και την κινηματογραφική βιομηχανία, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε εκπροσώπους ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών δικτύων, παραγωγούς και δημιουργούς τηλεοπτικού περιεχομένου.
Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το φετινό σποτ, που σκηνοθέτησε η Εύη Καλογηροπούλου, η οποία βραβεύτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών για τη μικρού μήκους ταινία της “Στο Θρόνο του Ξέρξη”. Το Φεστιβάλ ανέθεσε στην Kid Moxie να διασκευάσει για γυναίκειες φωνές το εμβληματικό τραγούδι «Λαδάδικα», το οποίο έγινε γνωστό με τη φωνή του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου. Η οικογένεια του συνθέτη Μάριου Τόκα και ο Φίλιππος Γράψας (φωτο), που έγραψε τους στίχους παραχώρησαν δωρεάν τα δικαιώματα στο Φεστιβάλ. Πρωταγωνίστριες του σποτ είναι η Θέμις Μπαζάκα, η Τόνια Σωτηροπούλου, η Κατερίνα Nwanze, η Βαλέρια Χραμπάνη, η Πέγκυ Θεοδωρόγιαννη ενώ παραγωγός είναι η Αμάντα Λιβανού.
Συνομιλώντας με τη θεματική «Αναπαράσταση» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το σποτ ανασυστήνει και επαναδιατυπώνει ένα εμβληματικό τραγούδι που έχει συνδεθεί με τη Θεσσαλονίκη, μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Παράλληλα, καταθέτει φόρο τιμής στην αρχοντιά, τη δωρικότητα και την ατμόσφαιρα της πρωτότυπης συγκινητικής ερμηνείας, τονίζοντας παράλληλα τη θηλυκή αύρα και την πολυδιάστατη όψη της Θεσσαλονίκης
Φέτος, για πρώτη φορά καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank. Το βραβείο, ύψους 3.000 ευρώ, απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύουν ζητήματα ανεμπόδιστης πρόσβασης στις τέχνες. Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του 63ου ΦΚΘ θα προβληθούν δύο θρυλικές ταινίες του ελληνικού σινεμά με όρους καθολικής προσβασιμότητας.
Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας την εμπειρία του Evia Film Project, εγκαινιάζει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο να ελαττώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τον στόχο της βιωσιμότητας.
Τέλος, το φεστιβάλ, μετά την τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου του 2022, προκάλεσε νέους και νέες να γυρίσουν ταινίες για την οπαδική βία. Από αυτές επιλέχτηκαν οι πέντε καλύτερες από τις 71 και θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΛΗ, ΕΥΑ ΚΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος