Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών (live)

Με νέα αιτήματα από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής να κατατεθεί το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ με τις τροποποιήσεις και με την απόρριψη ενστάσεων συνταγματικότητας που κατέθεσαν Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επωφελής και εμείς πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε, τόνισε, απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Κάλεσε την αντιπολίτευση σε μια συζήτηση με τιμιότητα και νηφαλιότητα και χαρακτήρισε προσχηματικά τα διαδικαστικά ζητήματα στα οποία η αντιπολίτευση επανέρχεται. Το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ. .

Στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 205 βουλευτές. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αλλά και γιατί ήταν προγραμματισμένο οι συνεδριάσεις η σημερινή και αυριανή θα ολοκληρωθούν μετά τα μεσάνυχτα. Η ονομαστική ψηφοφορία μάλιστα για την κύρωση της συμφωνίας αναμένεται τα ξημερώματα της Παρασκευής

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή την εξέλιξη της συζήτησης

Ένσταση αντισυνταγματικότητας πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και Άμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι βάσει του άρθρου 2 παρ. 4 του προσυμφώνου των Πρεσπών θα πρέπει να υπάρχει το αποτέλεσμα του θετικού δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την κύρωση της Συμβάσεως και ρώτησε τον υπουργό πως λογίζεται ως θετικό ένα δημοψήφισμα – «το οποίο δεν είναι έγκυρο γιατί δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή» – και πως ερχόμαστε σε κύρωση της Συμφωνίας όταν η προϋπόθεση δεν υφίσταται. Ο κ. Καμμένος, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει την απάντηση του πρέσβη Καραγιάννη διπλωματικού συμβούλου του υπουργείου ‘Αμυνας σύμφωνα με την οποία η χρήση του όρου Μακεδονία δεν συνάδει με το Σύνταγμα, όταν – όπως είπε ο κ. Καμμένος – το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να εξαπατήσει το υπουργείο ‘Αμυνας και να “περάσει” ένα τέτοιο ερώτημα.

Τη ρηματική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η οποία δεσμεύει την γείτονα σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης και τη δήλωση Νίμιτς ότι η διαδικασία εξελίχθηκε με βάση την Συνθήκη, προέβαλλε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ως απάντηση στις αιτιάσεις του Πάνου Καμμένου περί ακυρότητας της διαδικασίας συζήτησης.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, με την ρηματική ανακοίνωση η γειτονική χώρα μας ανακοινώνει ότι εκπληρώθηκαν οι εσωτερικές της υποχρεώσεις – κύρωση και αναθεώρηση – σύμφωνα με την συνταγματική τους τάξη και σύμφωνα με το άρθρο 27 της Συνθήκης της Βιέννης (της Συνθήκης των Συνθηκών δηλαδή) δεν μπορεί να προβληθεί λόγος εναγόμενος στο εσωτερικό δίκαιο για να αναιρεθεί η υποχρέωση που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. Δεδομένου δε ότι η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο αν. υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει η δήλωση Νίμιτς ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη.

Ο Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε και το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ

Το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ κατέθεσε το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Eίναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.

Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του, ζητά η ΝΔ επισημαίνοντας πως το αίτημα αυτό καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία.

«Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.

Απορρίφθηκε το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ

Απορρίφθηκε δι΄ εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι’εγέρσεως.

Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε διότι η πλειοψηφία ήταν προφανής.

Το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε “παρών στον καυγά” και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικοτήτας ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ τάχθηκε μόνο η Χρυσή Αυγή, η οποία επίσης κατέθεσε πρόταση αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Σύσσωμα συντάχθηκαν απέναντι της, αρνούμενα κατηγορηματικά να μπουν στην ουσία της συζήτησης της πρότασης ενός φασιστικού κόμματος, όπως είπαν.

«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί του πρόγονοι παρέδωσαν στους Βούλγαρους τη Μακεδονία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, συντάχθηκε πλήρως με τον κ. Δένδια, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δίνουμε μήνυμα δημοκρατίας, πως δεν επιτρέπουμε σε ναζί να υπερασπίζονται το σύνταγμα μας. Πρόσθεσε δε, ότι όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Κασιδιάρη θα γραφτούν στη μαύρη σελίδα του κοινοβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου.

Για την ένσταση αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ, ο κ. Κοντονής αντέτεινε ότι αυτά που υποστήριξε ο κ. Καμένος δεν έχουν καμία βάση. «Το γεγονός ότι τα Σκόπια αλλάζουν το όνομά τους, σε τίποτα δεν συνιστά εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε άλλη χώρα», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας, από τη πλευρά του, τη χαρακτήρισε προδήλως προσχηματική, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για υποκρισία, σημειώνοντας ότι με κοινή συναίνεση η Ελλάδα έχει γίνει απέραντη από αμερικανικές βάσεις.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, που καλούμαστε αύριο να κυρώσουμε, είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων, ίσως και των τελευταίων δεκαετιών. Με αυτήν, δύο γειτονικά κράτη των Βαλκανίων, η Ελλάδα και η πΓΔΜ, τερματίζουν μια διένεξη που εμπόδισε τις διεθνείς τους σχέσεις, εξέθρεψε τον εθνικισμό και το μίσος, δίχασε τους ίδιους τους λαούς» ανέφερε στη Βουλήσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι με αυτήν τη Συμφωνία τα δύο κράτη λύνουν τη διένεξη για το όνομα με τον τρόπο που πάντα επεδίωκε η Ελλάδα, δηλαδή σύνθετη ονομασία έναντι όλων και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία επιβεβαιώνει το απαράβατο των συνόρων.

«Ό,τι και να εξελιχθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προφανώς είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κ. Τσιάρας, που κράτησε όμως κλειστά χαρτιά για το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλια της στη Βουλή, απαντώντας στα επιχειρήματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιφέρει «ρωγμή στον ιμπεριαλισμό» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολουθεί τις παραδόσεις του αριστερού κινήματος σε όλο τον 20ο αιώνα και την πολιτική του ΕΑΜ στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης», έκανε λόγο για «μορφή αντικομμουνισμού» και για «συκοφαντία». Και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή και στο Μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, η πρακτική σας, γιατί πρώτα έρχεται η πρακτική και μετά τα λόγια, δεν ξεπλένεται με τίποτα». «Επιδιώκετε να βρωμίζετε, γιατί βεβαίως η Ιστορία δεν βρωμίζεται έτσι εύκολα», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους καλοπροαίρετους αριστερούς να αναρωτηθούν «πώς είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να θεωρείται η καλύτερη των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τη συμμαχία της και το ρόλο της με βάση τα αμερικάνικα συμφέροντα».

Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την οποία κατηγόρησε ότι υπέγραψε μια Συμφωνία που θα δημιουργήσει οξύτερη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε προσωπικά στην υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και στον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, καλώντας τους να το ξανά σκεφτούν πριν στηρίξουν τη Συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος