Άρχισε η συγκομιδή της ελιάς στη Μεσσηνία

Η εποχή συγκομιδής του καρπού της ελιάς άρχισε στην Μεσσηνία, αλλά οι καλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και των ασθενειών των δένδρων.

Μια δύσκολη χρονιά περιμένει τους καλλιεργητές στην δυτική Μάνη, όπου το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου πραγματοποιείται η συλλογή της ελιάς.

Ο  Νίκος Κουτσούκος, πρόεδρος σχολείου Ελιάς-Ελαιολάδου Καλαμάτας, σημειώνει ότι αναμένεται μείωση στην παραγωγή της τάξεως του 30-40% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η Μεσσηνία είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ελαιολάδου, παρά τον καύσωνα του καλοκαιριού, που έπληξε την παραγωγή, η ποιότητα παραμένει σταθερά υψηλή.

Ο Άρης Παπανικολάου, συνιδρυτής του σχολείου ελιάς–ελαιολάδου Καλαμάτας, αναφέρει ότι η ανομβρία από τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας προκάλεσε προβλήματα και δεν έδεσε ο καρπός, όπως έπρεπε. Επίσης, τα δένδρα κτυπήθηκαν από ασθένειες της ελιάς, όπως ο δάκος και ο  μύκητας του γλοιοσπόριου, που αναπτύσσεται με την ζέστη.

Ένα ακόμη πρόβλημα αφορά την συγκομιδή. Στην Μεσσηνία, σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, οι περισσότεροι εργάτες γης μέχρι πρότινος ήταν από την Αλβανία  και οι περισσότεροι εκτός από εκείνους που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή, δεν επέστρεψαν λόγω της πανδημίας. Επειδή η συλλογή της ελιάς γίνεται τέτοια εποχή είναι δύσκολη η εύρεση άλλων αλλοδαπών. Δυστυχώς τα παιδιά των Ελλήνων δεν μπαίνουν στο χωράφι και ο παραδοσιακός τρόπος συλλογής από τις οικογένειες έπαψε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος