Αρχείο ΕΡΤ: Τα κωμικοτραγικά περιστατικά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών

Με αφορμή την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου το ERTnews επιλέγει από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» με την Πόπη Τσαπανίδου, που παρουσιάζει τα κωμικοτραγικά περιστατικά την περίοδο της επταετίας.

Το θέμα του δέκατου τρίτου επεισοδίου είναι τα κωμικοτραγικά περιστατικά της περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην προσπάθεια τους να επιβάλλουν την κυριαρχία τους φτάνουν στα όρια της υπερβολής και τη γελοιότητας.

Πνευματικοί άνθρωποι περιγράφουν τα αστεία συμβάντα εκείνων των ημερών. Κάποια από αυτά είναι: γιορτές στο Στάδιο, επισκέψεις των δικτατόρων σε στρατόπεδα κατά τον εορτασμό του Πάσχα με τραγούδια και χορούς, πομπώδεις ομιλίες με λανθασμένη χρήση της γλώσσας.

Παράλληλα, οι ενδυματολογικές προτιμήσεις των συζύγων των συνταγματαρχών θυμίζουν γελοιογραφία. Τα παραπάνω αποτέλεσαν μόνο τη μια όψη των γεγονότων της επταετίας. Η άλλη όψη ήταν πιο σκληρή με έντονα τα στοιχεία της απαγόρευσης και της λογοκρισίας σε όλους τους τομείς.

Μαρτυρίες όσων φυλακίστηκαν και διώχτηκαν φανερώνουν τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, κάποιοι κατάφεραν να αντισταθούν μέσω τραγουδιών και θεατρικών έργων και να περάσουν τα δικά τους μηνύματα αντίδρασης. Σε όλη της διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αρχειακά πλάνα από το απριλιανό πραξικόπημα και τις εκδηλώσεις του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος