ΑΠΘ:-Διαδικτυακή εκδήλωση: «SLAPPS και ελευθερία του Τύπου: Νέες απειλές και κίνδυνοι;»

Διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «SLAPPS και ελευθερία του Τύπου: Νέες απειλές και κίνδυνοι;», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00 μ.μ. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «ως στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού (Strategic lawsuits against public participation – SLAPPS) ορίζονται τα διάφορα νομικά μέσα (μηνύσεις κ.ά.) που χρησιμοποιούνται από ισχυρά πρόσωπα ή οργανισμούς εναντίον δημοσιογράφων ή ακτιβιστών, απειλώντας να τους εξοντώσουν επαγγελματικά ή ηθικά, ώστε να τους εξωθήσουν στην αυτολογοκρισία και τη σιωπή. Στόχος της συζήτησης είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έρχονται αντιμέτωποι/-ες με τον ολοένα εντεινόμενο κίνδυνο που απειλεί την ελευθερία του Τύπου αλλά και την ίδια τη δημοκρατία».

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να συμβάλει στην σχετική συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το συγκεκριμένο θέμα. Έμφαση θα δοθεί στις προσωπικές μαρτυρίες δημοσιογράφων που ήρθαν αντιμέτωποι/-ες με αυτή την απειλή.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

– Flutura Kusari, Νομική Σύμβουλος, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF) «Μία σύντομη ιστορία του Anti-SLAPP κινήματος στην Ευρώπη»

– Camille Petit, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Έργων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) «ΕΕ και SLAPPs: Τί πρέπει να περιμένουν οι δημοσιογράφοι;»

– Αναστάσιος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος «Δημοσιογραφικά και νομικά προαπαιτούμενα για την επιτυχή έκβαση μιας ένδικης διαδικασίας εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ»

Την συζήτηση θα συντονίσουν ο Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Χρήστος Φραγκονικολόπουλος και ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM: https://authgr.zoom.us/j/96393276308

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος