ΑΠΘ: 3D φάρμακο για τα άτομα με προβλήματα όρασης 

Array
Το πρώτο 3D τρισδιάστατο φάρμακο παρήγαγε η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και παρουσίασε η εκπομπή της ΕΡΤ3Όμικρον 3“.Πάνω του έχει αποτυπωμένους χαρακτήρες της γραφής braille για να αναγνωρίζεται από άτομα με μειωμένη ή και καθόλου όραση.
 Το 3D-τυπωμένο χάπι διαλύεται στο στόμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και όλα τα κοινά χάπια. Με τη διαφορά ότι πάνω του έχει αποτυπωμένους χαρακτήρες της γραφής braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του, είναι από παράγωγη χημική ουσία του καλαμποκιού.
Για να γίνει το συγκεκριμένο χάπι, το εργαστήριο φαρμακευτικής τεχνολογίας συνεργάστηκε με το Κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών στη Θεσσαλονίκη.
Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης φαρμάκων, μπορεί να δώσει λύση και στην πολυφαρμακία, στην ταυτόχρονη δηλαδή χρήση πολλών φαρμάκων για τη θεραπεία μιας νόσου.
Το εργαστήριο φαρμακευτικής τεχνολογίας του ΑΠΘ έχει ήδη πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας  για το 3D εκτυπωμένο χάπι, ενώ έχει γίνει αίτημα για κατοχύρωση διπλώματος και στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος