«Αποβολή» κόμματος Κασιδιάρη από τη Βουλή – Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που απαγορεύει την κάθοδο στις εκλογές στο κόμμα Κασιδιάρη.

Με στόχο να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων που φέρουν τον μανδύα πολιτικού κόμματος και τη συμμετοχή στην ηγεσία πολιτικών κομμάτων όσων έχουν καταδικαστεί- σε οποιονδήποτε βαθμό – για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας, αλλά και όσων ασκούν εικονική ηγεσία. Στόχος είναι η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στη Βουλή, αν και η ρύθμιση μπορεί να περάσει και με απλή πλειοψηφία.

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά την κυβερνητική εξαγγελία για νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο του Συντάγματος, με στόχο να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου εγκληματικές οργανώσεις, ξεκλειδώνει επίσημα το επιχειρούμενο «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις επερχόμενες κάλπες. Η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών κάνει αναφορά στην «πραγματική» και όχι εικονική ηγεσία ενός κόμματος και προβλέπει απαγόρευση για όσους έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας.

«Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα».

Η διάταξη δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, επισημαίνουν στην κυβέρνηση.

Σε άλλο σημείο της τροπολογίας αναφέρεται: «Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει νωρίτερα «αποβλέπει -να το ξαναπώ- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών[…] Σύμφωνα με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας».

Η κάθοδος ή όχι θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Παρότι για την ψήφιση της τροπολογίας αρκούν οι ψήφοι της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση επιζητεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από την αντιπολίτευση, ωστόσο η Κουμουνδούρου έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο τη δική της πρόταση.

«Θα μπορούσε να παρερμηνευθεί η διατύπωση που έχουμε από την κυβέρνηση. Γι` αυτό κατεβάζουμε μια δική μας τροπολογία -και είναι η μόνη ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουμε- απόλυτα στοχευμένη που αποκλείει την είσοδο των ναζιστικών κομμάτων στη Βουλή, αλλά χωρίς να επιτρέπει να δημιουργηθούν εμπόδια σε άλλα κόμματα στο μέλλον. Η πρότασή μας είναι συνταγματικά τεκμηριωμένη» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

«Όταν έχεις όλα τα κόμματα να θέλουν να βρεθεί λύση, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τη συναίνεση που πρέπει ώστε να μην αφήσουμε ερωτηματικά στον κόσμο» υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.

«Δεν είναι μόνο θέμα κόμματος Κασιδιάρη, αλλά αφορά όλες τις παραφυάδες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής[…] Δεν θεωρούμε όμως ότι αντιμετωπίζονται έτσι αυτά τα κόμματα και ανοίγουν πολύ επικίνδυνους δρόμους που σε κράτη της ΕΕ έχουν οδηγήσει στην απαγόρευση κομμουνιστικών κομμάτων» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα.

«Πολιτικά ναζισμοί και φασισμοί δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας. Εάν δε δω το κείμενο της τροπολογίας δεν μπορώ να σας πω συμφωνώ ή διαφωνώ…» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια.

Η στόχευση της κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη ρύθμιση

Το σχέδιο πατάει πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Η τωρινή τροπολογία πηγαίνει δύο βήματα μπροστά:

1ον. Βάζει στο μικροσκόπιο της ρύθμισης την πραγματική ηγεσία ενός κόμματος, προκειμένου να αποτραπεί η περίπτωση «αχυρανθρώπων» που θα μπουν μπροστά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει βάλει ως «μπροστινό» στο κόμμα που ετοιμάζει για τις εκλογές συγγενικό του πρόσωπο, έχουν μάλιστα και το ίδιο όνομα.

Στόχος δηλαδή είναι να αποτρέπεται -με κάθε θεσμικό- μέσο η επάνοδος στο Κοινοβούλιο ενός νέου νεοναζιστικού μορφώματος που θα επιχειρήσει να φορέσει κοινοβουλευτικό μανδύα.

2ον. Η ρύθμιση «πιάνει» πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό, όχι μόνο τελεσίδικα. Θυμίζουμε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα και αυτός ήταν ο συνταγματικός «σκόπελος» που είχε να ξεπεράσει η κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν νωρίτερα ότι υπάρχει συναντίληψη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε βασικά σημεία της διάταξης. Για αυτό και ήρθε στη Βουλή πέντε ημέρες πριν από την ψήφιση, για να υπάρξει συζήτηση και εκτενής διαβούλεση.

Στο αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της η πολιτική συντάκτρια της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, ανέφερε ότι προφανώς, στο κυβερνητικό επιτελείο επιθυμούν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο θέμα αυτό -για αυτό εξάλλου και το σχέδιο της τροπολογίας είχε σταλεί στα κομματικά επιτελεία από τον Νοέμβριο. «Οι λόγοι είναι προφανώς συμβολικοί πρωτίστως. Προκειμένου δηλαδή να σταλεί ένα συντεταγμένο μήνυμα σύσσωμου του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε κάθε επίδοξο νεοναζιστικό μόρφωμα. Ωστόσο, εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει και μόνη της. Αρκεί εξάλλου η ψήφος της πλειοψηφίας».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα υπάρξει μετωπική αντιπαράθεση

O δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιάννης Φασουλάς, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πάει μετωπικά σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου. Η διάταξη που καταθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγράφει σαφέστατα το «μπλόκο» που πρέπει να αφορά τα κόμματα με ρατσιστικό και νεοναζιστικό λόγο. Αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών: πρώτον τα κόμματα των οποίων οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία και δεύτερον κόμματα ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης, το οποίο έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση και τρομοκρατικές πράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει τα άλλα κόμματα να στηρίξουν την πρότασή του.

Σε επισήμανση του Γιώργου Κουβαρά σχετικά με το ότι η καινούργια ρύθμιση λέει ότι σε οποιοδήποτε βαθμό και αν έχει καταδικαστεί κάποιος δεν θα μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα ο Γ. Φασουλάς ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται «σε ό,τι τον ποινικό κώδικα».

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει θετικό στον σκοπό της ρύθμισης, ωστόσο αναμένει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας. Το ΚΚΕ είναι αρνητικό στην τροπολογία γιατί αφήνει χώρο στην απαράδεκτη, όπως λέει, θεωρία των δύο άκρων. Η Ελληνική Λύση θα εξετάσει την τροπολογία και θα αποφασίσει. Τέλος, αρνητική αρνητικό εξ αρχής σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία είναι το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Κάτια Αντωνιάδη, Γιάννης Φάσουλας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος