Αποτίμηση ζημιών στο Α. Πήλιο – Ολική καταστροφή στα κάστανα

To Πήλιο μετρά τις πληγές του από την “Αθηνά” με ζημιές κυρίως σε σπίτια και αυτοκίνητα στη Μαρκυρράχη, αλλά και ζημιές και στο αγροτικό δίκτυο, ενώ 100% ζημιές υπέστησαν τα κάστανα, αλλά υπάρχουν και μήλα που ακόμη δεν έχουν μαζευτεί.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου Π. Κουτσάφτης θα ζητήσει να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη η Μαρκυρράχη, η Ζαγορά και το Ανήλιο. Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι πέντε συνολικά. Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.

Αποτίμηση ζημιών στο Α. Πήλιο – Ολική καταστροφή στα κάστανα
Λιμανάκι στο Χορευτού

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο. «Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες» είπε ο κ. Κουτσάφτης ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον».

Αποτίμηση ζημιών στο Α. Πήλιο – Ολική καταστροφή στα κάστανα
Ρέμα στο Χορευτό

Στο Χορευτό τα νερά από τα ρέματα παρέσυραν φερτές ύλες μπαζώνοντας την έξοδο προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να περνούν πάνω από το δρόμο διακόπτοντας την κυκλοφορία. Μικρές ζημιές υπέστη και το υπό κατασκευή λιμανάκι στο Χορευτό.

Αποτίμηση ζημιών στο Α. Πήλιο – Ολική καταστροφή στα κάστανα
Ζημιές στο δρόμος που συνδέει τη Ζαγορά με το Πουρί

Πλημμυρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε στην περιοχή Λήρη του δήμου Νοτίου Πηλίου αλλά επειδή είναι αραιοκατοικημένη έγινε άμεσα παρέμβαση από τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και ελέγχθηκε. “Θα γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών του οδικού δικτύου. Σίγουρα θα χρειαστούν πασσαλοδιατρήσεις και σε άλλα σημεία σε Ζαγορά, Ανήλιο και Ν. Πήλιο”, δήλωσε σήτα ΕΡΤ Βόλου η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Αποτίμηση ζημιών στο Α. Πήλιο – Ολική καταστροφή στα κάστανα
Υπό εξέλιξη έργα στο λιμανάκι του Χορευτού

Ολική καταστροφή στα κάστανα

Η καταστροφή στα κάστανα είναι ολική δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, Κώστας Χιώτης. “Για τα κάστανα η χρονιά πήγε πολύ πίσω. Η βροχή τα έριξε στο έδαφος και τα πήραν τα ορμητικά νερά. Κοιτάμε τα κτήματά μας όσοι μπορέσαμε να περάσουμε με τα πόδια και δεν τα αναγνωρίζουμε. Επικοινώνησα με τον κ. Σπυρόπουλο, στον ΕΛΓΑ Λάρισας και ενημέρωσα για καταστροφή και θα δοθούν αποζημιώσεις. Και η βροχή, έστω ήσυχη, συνεχίζεται”. Επιπλέον υπάρχει ακόμη αμάζευτη παραγωγή μήλων και θα πρέπει σύντομα να αποκατασταθούν οι ζημιές στο αγροτικό δίκτυο για να εκτιμηθούν ζημιές και τι μπορεί να σωθεί.

Φωτορεπορτάζ: Ελένη Ραυτόπουλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος